nlc.hu
Aktuális
Lecsökkentett ingyenes iskolatej

Korábban heti négyszer, idén már csak háromszor jár az ingyenes iskolatej

Egy ideig ugyan szünetelt az iskolatej-program, ám az idei tanévben újra kaphatnak tejtermékeket a gyerekek. Igaz, nem minden nap.
iskolatej

Néhány éve heti ötször kaptak ingyenes iskolatejet a diákok, később négyszer, végül ebben a tanévben már csak heti három alkalommal. Az RTL Híradó által megkérdezett pedagógus iskolájába eddig csak egyszer jött hetente. “Korábban heti négy alkalommal érkezett tejtermék az iskolába. Ez általában – körülbelül kétszer – tej volt, kakaó és ivójoghurt. A hátrányos helyzetű gyerekek hazavitték, ha megmaradt a kakaóból. Nagyon örültek neki. Idén heti egy alkalommal fog jönni” – mondta el.

A hátrányos helyzetű tanulóknak napi három étkezés ingyenes az iskolákban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint, de azt mondják: az iskolatejre is szükség lenne. “Minden létező juttatás, ami élelemről szól, akár legyen szó ételről vagy italról, az nagyon-nagyon fontos, mert rengetegen vannak szegények a gyermekek között. Tehát olyan családok, ahol bevallottan is a gyermekek az intézményben, amit kapnak élelmet, ami étkeztetést nyújtanak számukra, nagyjából az az étkezés” – hangsúlyozta Nagy Erzsébet, ügyvivő. 

Az Agrárminisztériumnál azt nyilatkozták, hogy az iskolatej-programban jelenleg közel 391 ezer gyermek vesz részt, 100 ezerrel több diák, mint az előző tanévben. 

Az iskolatej-programot amúgy az állam finanszírozza az unió támogatásával. Mint az Agrárszerktor megjegyzi, Brüsszel alapvetően azt várná a kezdeményezéstől, hogy mindenekelőtt natúrtermékeket, vagyis tejet és tejfölt kapnak a gyerekek, vagyis olyan élelmiszert, amiben nem dominál a cukor. A feldolgozók tapasztalatai szerint azonban az édes termékek, így a kakaó, a vaníliás tej nagyobb népszerűségnek örvend a gyerekek körében, míg a sima tehéntejet gyakran már nem szívesen fogyasztják.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI Fotó: Kovács Tamás 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top