nlc.hu
Aktuális

Ennyivel több nyugdíj érkezhet novembertől

Ennyivel több nyugdíj érkezhet novembertől

A pontos mértéket szeptember végén dönti el a kormány.
forintot számoló nő

Novemberben az átlagos nyugdíj összege 216 ezer forintra emelkedhet és további 82 ezer forintos egyszeri juttatást is kaphatnak az idősek, mondta az InfoRádiónak Farkas András nyugdíjszakértő.

Számításai szerint,

  • ha valóban 3,6 százalékos lesz az emelés, akkor a 208 500 forintos átlagnyugdíj 216 ezer forint lehet, és mellé egy összegben a jogosultak megkaphatnak egy 82 ezer forintos kiegészítést is, ami az előző 10 hónapra, meg a 13. havi nyugdíjra vonatkozik.

Mennyi az annyi?

A pontos mértéket szeptember végén dönti el a kormány, majd októberben jön az erről szóló rendelet. A Blikk azt írja, egy január elsejétől visszamenőleges kiegészítő korrekció lesz, ezért egy egyösszegű emelési különbözetet is kézhez kapnak a jogosultak.

„A nyugdíjtörvény szerint a magasabb mértékű inflációhoz kell igazítani a kiegészítő nyugdíjemelést, ha a nyugdíjas-infláció magasabb, mint az általános, akkor a nyugdíjas-inflációhoz kell viszonyítani, és ha az tényleg 19,1 százalék körül alakul, akkor azt jelenti, hogy 3,6 százalékos emelésre lesz szükség” – mondta a rádiónak Farkas.

A nyugdíjasok többsége 140-180 ezer forint közötti összegből gazdálkodik, de sokan félmilliós nyugdíjat kapnak. Idén január elsején az öregségi nyugdíj átlagos összege Budapesten volt a legmagasabb, 248 415 forint. Ez az országos átlagot 40 ezer forinttal, a legalacsonyabb megyei értéket, Bács-Kiskun megye átlagát pedig 63 ezer forinttal haladta meg a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top