nlc.hu
Aktuális

Januártól működik a kötelező visszaváltási rendszer Magyarországon

Januárban ismét bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert

Meghatározott űrtartalmú fém, üveg és műanyag palackokra és dobozokra lesz érvényes a kötelező visszaváltási rendszer.

A hazánkban januártól induló kötelező visszaváltási rendszer keretében a csomagolóanyagok visszaváltását koncessziós társaság működteti majd. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogramon elmondta, hogy „tervek szerint” kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszerboltok számára, az ezer főnél nagyobb népességű településeken.

Januárban ismét bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert

Egységesen 50 forint lesz az egyutas, azaz egyszeri felhasználásra alkalmas

csomagolások visszaváltási díja. A többutas, többször használható, azaz betétdíjas csomagolások esetében a gyártók határozzák meg a visszaváltási díjat. A körforgásos gazdaságot érintő intézkedések bevezetése szükséges az európai uniós célértékek eléréséhez is. A unióban a települési hulladékok újrafeldolgozási arányát 2030-ig kell megduplázni.

Hazánkban 20 millió tonna hulladék keletkezik évente,

ennek fele építési-bontási hulladék. A hulladékok közt pedig  számos olyan érték van, amit vissza lehet forgatni a gazdaságba. Az ingyenesen látogatható Planet expo és élményprogram október 1-ig várja az érdeklődőket a Hungexpón.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top