nlc.hu
Aktuális

Elekes Enikő szumó vb-bajnok

Van már női szumó világbajnokunk! Elekes Enikő sporttörténelmet írt Japánban

A sportág őshazájában szerzett vb-aranyat.

Elekes Enikő sporttörténelmi sikert ért el Japánban. A Tokióban zajló szumó-világbajnokságon a 65 kilogrammos mezőnyben aranyérmes lett. Korábban nem volt női világbajnoka Magyarországnak ebben a sportágban.

Elekes Enikő,

A vb-győztes Elekes Enikő – Fotó: Magyar Szumó Szakszövetség

A Magyar Sumo Szakszövetség tájékoztatása szerint a 19 éves sportoló a női 65 kilósok elődöntőjében a lengyel riválisát könnyedén felülmúlva jutott be a fináléba, melyben kisebb meglepetésre egy tajvani szumóssal kellett megküzdenie az aranyéremért. Elekes Enikő folytatta idei remek sorozatát és az U20-as birkózó Európa-bajnoki, illetve vb-cím mellé szumó arannyal bővítette az éremkollekcióját.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke szerint Elekes Enikő teljesítménye több szempontból is figyelemre méltó: “A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia növendéke, kiváló eredményei vannak birkózásban is. Eddig többször bizonyított szumóban is, de azzal, hogy a sportág őshazájában megszerezte Magyarország első női világbajnoki aranyát, beírta nevét a szumó sporttörténelmébe”.

A szumó szabályai

A kör alakú küzdőtéren belül két versenyző csap össze, és az a cél, hogy vagy kiszorítsák az ellenfelet a körből, vagy arra kényszerítsék, hogy a talpán kívül valamelyik másik testrésze is hozzáérjen a földhöz. Aki hamarabb kilép vagy hamarabb földre esik, veszít. A meccsek rendszerint rövidek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top