nlc.hu
Aktuális

Óriásplakáttal a gyermekvédelemért

Óriásplakáttal a veszélyeztetett gyerekekért

Bántalmazás, erőszak, elhanyagolás – csak néhány olyan fogalom, amely ma Magyarországon sok gyermek számára nagyon is valóságos. A MagNet Bank KAP programjában három civil szervezet fogott össze Szalay Kriszta színművésszel, hogy egy nagyszabású projektben hívják fel a figyelmet a mindenkit érintő gyermekvédelmi kérdésekre és egyes gyermekek kiszolgáltatott helyzetére. Tízmillió forint összegyűjtését célozták meg a KAP segítségével, az összefogást a MagNet Bank ügyfelei támogathatják a bank nyereségének egy részéből.

Figyelem! – A te segítségedre is szükség van

Ha már a MagNet Bank ügyfele vagy, most te is könnyedén segíthetsz! Neked csak két kattintás a netbankban, de a sok, kisebb felajánlott összeg milliókat jelenthet a szervezeteknek. Minden kicsi számít, hiszen az idei 108 millió forintos támogatási összeg a több mint 60.000 ügyfél felajánlásával tud csak összejönni. Támogasd ezt vagy a további tizenkét ügy egyikét, melyeket itt találsz meg: MagNet Bank KAP. Ha pedig még nem vagy MagNet ügyfél, akkor csatlakozz és közösségi bankolj a civilekért! Nyiss számlát itt: hazhozszamla.hu

Alapvetően minden gyermeknek elidegeníthetetlen joga, hogy biztonságos és szeretetteljes környezetben nőhessen fel, ahol lehetősége van egészségesen fejlődni mind lelkileg, mind fizikailag. Az egészséges lelkű gyermek jelenti ugyanis a jövőt, ezért a társadalom összes tagja hordozza a felelősséget a gyermekvédelem terén, a közösségeknek pedig egymással összefogva kell munkálkodnia annak érdekében, hogy minden gyermeknek biztonságos és szeretetteljes gyermekkora legyen.

Számtalan gyermek szorulna nagyobb védelemre az országban. Fotó: profimedia

Számtalan gyermek szorulna nagyobb védelemre az országban. Fotó: profimedia

Szalay Kriszta színésznő-író-drámapedagógus állt az élére annak a kezdeményezésnek, melyben három civil szervezet vesz részt a MagNet Bank KAP programjában. Ahogy Kriszta fogalmaz, a probléma nem helyfüggő: bizonyos gyermekek pontosan ugyanazt élik át az ország szegregáltabb régióiban, mint a nagyvárosokban vagy akár a fővárosban. Véleménye szerint azért van szükség a mostani projektre, mert soha nem lehet eleget tenni azért, hogy a gyermekvédelem megfelelő fókuszt kapjon a szélesebb társadalom felé is. Sajnos még mindig nagyon erős a jogi talajtalanság a felnőttek közt, ráadásul bennük is van félelem a téma iránt. Pedig jogosan tesszük fel a kérdést: ha ők nem beszélnek, hogyan várhatjuk el a gyermekektől, hogy ismerjék fel és szóljanak, ha bajba kerülnek?

„Ha gyermekvédelemről esik szó, elengedhetetlen, hogy magukat a gyermekeket is bevonjuk a problémák kezelésébe. Sokszor nincs semmilyen támaszuk, segítségük, a gyermekek feje fölött hoznak meg fontos döntéseket, de őket senki sem kérdezi meg, mire lenne valójában szükségük. A fiatalokban tudatosítani kell, hogy felismerjék, ha valami nem természetes, ami velük történik. Ebben a projektben társadalmi edukációval, művészeti eszközökkel és egy tervezett plakátkampánnyal tudunk nagyobb fókuszt adni a gyermekvédelemnek. Meg szeretnénk hallani, hogy a gyermekek mit üzennének a felnőtteknek, milyen világban élnének, és hol éreznék magukat biztonságban. Nyilván nem fogjuk tudni az ország összes gyermekét megmenteni, ám jó lenne, ha lenne szavuk. A gyerekek sok esetben nem mernek beszélni, sem a szüleik, sem az iskola, sem a helyzet ellen nem szólalnak fel, sőt, sok esetben még akkor sem kapnak segítséget, ha szólni mernek.”

 

A MagNetBank KAP program projektjében háromszáz gyermek részvételével készítenek majd el egy óriásplakátot, mely első körben Budapesten a II. kerületben lesz látható. A gyerekek részt vesznek egy színházi bemutatón is, ahol az előadást követően különböző szakemberek segítségével járják körül az előadás történetét. A három szervezet közös célja a figyelemfelkeltés és tájékoztatás, a tudatos önképviselet fejlesztése, felvilágosító tevékenység a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek családjuk számára, mindezt az érintettek bevonásával.

A program résztvevő szervezetei

  • Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület (CSAGYI): Dr. Herczog Mária és munkatársai munkájának célja a korszerű, széles értelemben vett család-, gyermek- és ifjúságpolitika támogatása a gyermekvédelem, az emberi és gyermeki jogok érvényesülésének segítésével.
  • Véka és Korsó Alapítvány: a szervezet önkéntesei hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok felzárkóztatását segítő programokban vesznek részt, és kapcsolódnak be a MET-es iskolák ösztöndíj programjaiba, segítik a gyermekeket
  • Szalmaszál a Hajléktalanokért Alapítvány: a munkatársak a hajléktalanok és a szociálisan peremre szorult családok szociális, egészségügyi és családvédelmi problémáinak megoldásáért, mérsékléséért küzdenek. Havi szinten 50-100 fő ellátásáról gondoskodnak.

    A Közösségi Adományozási Program (KAP) egy, a MagNet Bank teljes ügyfélkörét mozgósító és bevonó kezdeményezés, mely azzal a céllal jött létre, hogy pozitív társadalmi és környezeti változásokat indítson el civil projektek támogatásán keresztül.

    A KAP program keretein belül a bank tulajdonosi köre, az előző üzleti év nyereségének egy részét az ügyfeleinek ajánlja fel, hogy a rájuk eső összeget egy nonprofit szervezet javára fordíthassák, és ezzel a bank profitjából támogassanak számukra fontos ügyeket. 2023-ban erre a célra 108 millió forint áll rendelkezésre.

    Ma már minden nagyvállaltnak van valamilyen társadalmi felelősségvállalási programja, de MagNet KAP programjának különlegessége, hogy nem a menedzsment dönt a pénzek szétosztásáról, hanem ők is, mint minden ügyfél, csak a rájuk eső nyereséghányadot ajánlhatják fel.

     

     

     

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top