nlc.hu
Aktuális

Csökkentené a mentőbalesetek számát az OMSZ

Évente 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon, ezért változik a sebességhatár

Az Országos Mentőszolgálat a balesetmentes, biztonságos közlekedés érdekében fontos döntést hozott.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közölte, a balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók szirénázva is legfeljebb 30 km/h-val léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 50 km/h sebességkorlátozású útszakaszon szirénázva maximum 80 km/h sebességgel haladhatnak a mentők, míg autópályán, ahol 130 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, legfeljebb 160 km/h-val közlekedhetnek, kereszteződésbe érve pedig a piros lámpán maximális körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30 km/h sebességgel hajthatnak át a mentősök.

Jelenleg évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon, és úgy vélik, a figyelemfelhívő, edukációs célokat szolgáló kampányok és a szirénázó járművekre vonatkozó biztonsági szabályok együttesen alkalmasak lehetnek a balesetek megelőzésére és a mentők biztonságos és gyors közlekedésének elősegítésére.

Új mentőautók az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) XIII. kerületi Róbert Károly körúti központjában

Új mentőautók az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) XIII. kerületi Róbert Károly körúti központjában 2023. június 21-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A KRESZ szerint, ami a mentőket illeti:

  • A megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője – a rendőr és a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések jelzéseit kivéve – a közúti jelzéseket, továbbá a 24–43. §-okban foglalt rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette.
  • Amennyiben a gépjármű kizárólag a megkülönböztető fényjelzést használja, akkor a gépjármű vezetője a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztet.

És mi a helyzet a közlekedés többi résztvevőjével? A Szép Mentés című felmérésből az derült ki, hogy a különböző közlekedési szituációknál érezhető a bizonytalanság, háromból csupán egy ember tudta, hogy autóvezetőként mit tegyen, ha mentőautó közeledik felé.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány szerint a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműveknek úgy tudunk segíteni, hogyha elég körültekintők vagyunk, vagyis nem bömböltetjük a zenét, hogy meghalljuk a szirénát, és odafigyelünk a többi autóra és forgalomra, illetve ha már látjuk a járművet, akkor figyeljük annak az irányjelzőit is. 

Hozzáteszik, a legcélszerűbb halszálka formában elengedni a mentőautót, az út két szélső oldalára húzódva, amit a következőképpen tehetünk meg a helyi viszonyoknak megfelelően:

  • 2×1 sáv: tehát irányonként egy sávos az út, mögöttünk a mentő. Ebben az esetben a lehető legnagyobb mértékben jobbra kell húzódnunk, és a szembe jövő forgalomnak ugyanezt kell tennie. Így az úttest közepén keletkezni fog egy kis egérút, ahol elhaladhat a mentő.
  • 2×2 sáv (osztatlan pálya): a mentőautó ilyenkor az úttest felezővonalához fog tartani, hiszen két irányból nagyobb eséllyel nyílik meg neki az út. Tehát megint jobbra kell húzódni, és ha kell, dudálhatunk is, hiszen vészhelyzet van.
  • 2×2 sáv (osztott pálya): kvázi egyirányú, kétsávos útszakaszon vagyunk. A mentőkocsi középen fog utat keresni magának. A külső sávból jobbra, a belsőből balra húzódással segíthetünk a legjobban.
  • 3 vagy több sáv: minden esetben meg kell nézni a tükörben, hogy melyik sávban jön a mentő. Ha a jobboldali visszapillantó tükörben tűnik fel, akkor balra kell tartani, ha a baloldaliban, akkor meg jobbra.
  • ahol van buszsáv: mivel ezek a sávok általában kevésbé telítettek, itt fog haladni a mentő/tűzoltó/rendőr. Számítsunk azonban rá, hogy beragad egy busz mögé, ilyenkor nekünk kell balra húzódva beengednünk.

(via Index/444.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top