nlc.hu
Aktuális

A Belügyminisztérium szerint nincs változás az örökbefogadói képzések szervezésében"

Belügyminisztérium: „Nincs változás az örökbefogadói képzések szervezésében”

Azt mondják, téves tájékoztatást adott a szervezésért felelős szerv.

Mi is írtunk arról, hogy a hvg.hu információi szerint a Belügyminisztérium által elrendelt beszerzési tilalom miatt sok minden más mellett szünetelnek az állami örökbefogadó-tanfolyamok, ugyanis elfogyott a rendelkezésre álló keret.

Értesüléseik szerint több örökbefogadó tanfolyamra jelentkező szülő is kapott olyan üzenetet az elmúlt napokban, amiben a következő állt: „Tisztelt Kérelmező! Tájékoztatom, hogy tekintettel a BM által elrendelt beszerzési tilalomra – mely a képzésekre is vonatkozik – 2023. október napjától az örökbe fogadni szándékozó személyek tanfolyamát sem tudjuk megtartani.”

Hozzátették, a fenti üzenetet azok kapták meg, akik a területi szakszolgálatokhoz jelentkeztek, állami szerv lévén ugyanis ezek azok, amelyeket a Belügyminisztériumnál elrendelt képzési tilalom érint. Azt, hogy a beszerzési tilalom az örökbefogadói tanfolyamokat is érinti, több, a területen dolgozó szakember is megerősítette nekik, és a változásokról állítólag szociális szférában dolgozók is kaptak levelet. 

Szülők sétálnak kislányukkal

Fotó: Pixabay

Az ügyben megkeresték a Belügyminisztériumot és az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatot is, de cikkünk megjelenéséig csak a szakszolgálat válaszolt, ők azt írták, kiemelten fontosnak tartják az örökbefogadói tanfolyamok elérhetőségét minden, az országban örökbefogadásra jelentkezőnek, és az október hónaptól kezdődő örökbefogadásra felkészítő tanfolyamok megszervezése folyamatban van.

Hétfőn délután végül a Belügyminisztérium kiadott egy közleményt, eszerint azonban nincs változás az örökbefogadói képzések szervezésében. Mint írják, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat, mint az örökbefogadói képzések megszervezéséért felelős szerv 2023. szeptember 28-án téves tájékoztatást adott a területi igazgatóságai számára a képzések lebonyolításával kapcsolatban, melyet 2023. október 5-én visszavont.

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat az örökbefogadási képzéseket változatlanul megszervezi, a téves tartalmú tájékoztatás miatt pedig a személyes felelősségre vonás megtörtént, tették hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top