nlc.hu
Aktuális

Az otthonápolás körülményei

Elengedhetetlen az otthon ápolás körülményeinek javítása

A súlyosan, halmozott fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek 0-24 órás gondozást és felügyeletet igényelnek. Minden érintett szülő a legjobbat szeretné gyermekének, ám lehetőségeik korlátozottak: vagy az otthon ápolás vagy a korszerűtlen intézményi elhelyezés között választhatnak. Három segítő szervezet most a MagNet Bank Közösségi Adományozási Programjában igyekszik változást elérni az ügyben. Tízmillió forint összegyűjtését célozták meg a KAP segítségével, az összefogást a MagNet Bank ügyfelei támogathatják a bank nyereségének egy részéből.

Figyelem! – A te segítségedre is szükség van

Ha már a MagNet Bank ügyfele vagy, most te is könnyedén segíthetsz! Neked csak két kattintás a netbankban, de a sok, kisebb felajánlott összeg milliókat jelenthet a szervezeteknek. Minden kicsi számít, hiszen az idei 108 millió forintos támogatási összeg a több mint 60.000 ügyfél felajánlásával tud csak összejönni. Támogasd ezt vagy a további tizenkét ügy egyikét, melyeket itt találsz meg: MagNet Bank KAP. Ha pedig még nem vagy MagNet ügyfél, akkor csatlakozz és közösségi bankolj a civilekért! Nyiss számlát itt: hazhozszamla.hu

Magyarországon több mint 400 ezer a fogyatékossággal élő személyek száma, közülük 52 ezer ember a fővárosban él, ebből pedig az utolsó népszámlálási adatok alapján kb. 2500 a súlyosan, halmozottan fogyatékos személy. A családtagok sokszor kénytelenek a gondoskodási feladatok köré szervezni az életüket. A szülők nehezen vagy egyáltalán nem tudnak munkát vállalni, a család gyakran elszigetelődik. Azok, akik nem tudják vállalni a gondoskodással járó anyagi, lelki és fizikai terheket, kénytelenek szociális otthonba adni gyermeküket. Ezek az intézmények azonban távolról sem funkcionálnak otthonként: az ország peremén, mindentől távol működnek, az ott lakók így elszakadnak családjuktól és a társadalomból is kiszorulnak. Habár, mint minden embernek, a lakóknak is különböző igényeik vannak, mégis kénytelenek ugyanolyan szabályok szerint élni, sokszor úgy, mint egy börtönben.

A halmozott fogyatékossággal élők 0-24 órás gondozást és felügyeletet igényelnek

A halmozott fogyatékossággal élők 0-24 órás gondozást és felügyeletet igényelnek

Pedig ennek nem kellene így lennie. A magyar törvények 2013 óta rendelkeznek arról, hogy az állam köteles létrehozni egy korszerű ellátási rendszert, az ún. támogatott lakhatást. Az ún. kiváltási folyamatnak köszönhetően EU-s forrásokból ugyan létrejött az országban pár olyan otthon, ahol a lakók a szükségleteikhez igazított segítséggel, valódi közösségekben élhetnek, ám Budapesten és Pest vármegyében nincs támogatott lakhatás a súlyosan halmozottan fogyatékos személyek számára. Így van, aki elindul a nagy intézményi formák felé, de sokan továbbra is otthon küzdenek, egyedül. Ezen szeretnének most változtatni a MagNet Bank KAP pályázatának résztvevői. Simonics Benjámin, a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány projektmenedzsere szerint a szülők gyakran még saját jogaikkal sincsenek tisztában, a jelenlegi intézményrendszer pedig egyáltalán nincs felkészülve halmozottan fogyatékos rokonaik fogadására.

„A pályázatunkkal a probléma komplexitására szeretnénk felhívni a figyelmet, hiszen ez több ezer embert érint. Ráadásul a társadalomnak is látnia kell azt, hogy ezek a szülők sokszor mennyire egyedül vannak, egyedül küzdenek, minimális ellátási lehetőségeket igénybe véve. A támogatott lakhatást biztosító otthonok maximum 12 fős, egyénre szabott, az emberi méltóságot maximálisan szem előtt tartó lakások, házak, ahol a lakók a megfelelő gondozás mellett minél önállóbban, minél szabadabban, a társadalomhoz közel élhetnek. Ennek érdekében szeretnénk egy hatfős, súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek számára kialakított támogatott lakhatást létrehozni Budapesten, Zuglóban, amelyhez a telket önkormányzati felajánlásra kapjuk meg. Emellett a programban szeretnénk a szülőket is edukálni, mivel annyira elszigetelten élnek és fáradtak, hogy sokszor az alapvető információkkal sem rendelkeznek, a valós jogaikat, lehetőségeiket sem ismerik. Ezért egy online fórumsorozatot is szeretnénk indítani, ahol egymástól és szakértőktől is kérdezhetnek.”

A pályázók célja egy hatfős, súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek számára kialakított támogatott otthon létrehozása

A pályázók célja egy hatfős, súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek számára kialakított támogatott otthon létrehozása

A programban résztvevő szervezetek

  • Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány: érintett szülők által alapított, súlyosan halmozottan fogyatékos embereket támogató szervezet, amely különböző szolgáltatásokat biztosít az érintettek számára. Az első budapesti súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek számára létrehozandó támogatott lakhatást kívánja megvalósítani
  • Csoport-téka Egyesület: a szülőket segíti különböző szolgáltatásokkal, mint a szülőcsoport és online szakmai fórumok
  • Társaság a Szabadságjogokért (TASZ): a szervezet munkatársai azon dolgoznak, hogy minél többen legyenek tisztában a jogaikkal és legyenek képesek megvédeni azokat. Ingyenes jogsegélyszolgálatukon keresztül évente több mint 4000 nehéz helyzetben lévő embernek nyújtanak segítséget, miközben aktívan tesznek a rendszerszintű problémák megoldásáért.

    A Közösségi Adományozási Program (KAP) egy, a MagNet Bank teljes ügyfélkörét mozgósító és bevonó kezdeményezés, mely azzal a céllal jött létre, hogy pozitív társadalmi és környezeti változásokat indítson el civil projektek támogatásán keresztül.

    A KAP program keretein belül a bank tulajdonosi köre az előző üzleti év nyereségének egy részét az ügyfeleinek ajánlja fel, hogy a rájuk eső összeget egy nonprofit szervezet javára fordíthassák, és ezzel a bank profitjából támogassanak számukra fontos ügyeket. 2023-ban erre a célra 108 millió forint áll rendelkezésre.

    Ma már minden nagyvállalatnak van valamilyen társadalmi felelősségvállalási programja, de MagNet KAP programjának különlegessége, hogy nem a menedzsment dönt a pénzek szétosztásáról, hanem ők is, mint minden ügyfél, csak a rájuk eső nyereséghányadot ajánlhatják fel.

     

     

     

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top