nlc.hu
Aktuális

Lakhatási szegénység

A lakhatási szegénység összességében több millió embert érint Magyarországon

A lakhatási körülmények minőségének biztosítása és az ezzel járó anyagi kiadások számos háztartásban okoznak napi szintű problémát, legyen az egy rossz radiátor vagy egy túlzsúfolt lakás. A MagNet Bank Közösségi Adományozási Programjával összegyűjtött keretből a Habitat for Humanity Magyarország és Támasz programjában résztvevő társszervezetei most hátrányos helyzetű térségekben olyan családoknak segítenek, akiknek nincs saját erőforrásuk otthonuk lakhatóvá tételéhez.

Figyelem! – A te segítségedre is szükség van

Ha már a MagNet Bank ügyfele vagy, most te is könnyedén segíthetsz! Neked csak két kattintás a netbankban, de a sok, kisebb felajánlott összeg milliókat jelenthet a szervezeteknek. Minden kicsi számít, hiszen az idei 108 millió forintos támogatási összeg a több mint 60.000 ügyfél felajánlásával tud csak összejönni. Támogasd ezt vagy a további tizenkét ügy egyikét, melyeket itt találsz meg: MagNet Bank KAP. Ha pedig még nem vagy MagNet ügyfél, akkor csatlakozz és közösségi bankolj a civilekért! Nyiss számlát itt: hazhozszamla.hu

A lakhatási szegénységnek különbözői formái léteznek, ezért is érintett nagyságrendileg 3 millió ember Magyarországon. Ide tartozik a megfizethetőségi szempont, ha egy háztartás jövedelmének jelentős részét – több mint 30-40 százalékát a lakhatás költségei viszik el, vagy a lakásminőségi szempontok, mikor a lakókörnyezet körülményei ártalmasak az egészségre, például penészednek a falak. Továbbá az energiahatékonyságot nézve az is, amikor az érintett lakásokat nyáron nem tudják megfelelő hőmérsékletűre hűteni, télen pedig megfelelő mértékben kifűteni, de beszélhetünk túlzsúfoltsági problémáról is, amikor túl sokan élnek egy házban vagy akár egy szobában.

Van, akinek egy kisebb javítást sem engedhet meg magának

Van, aki egy kisebb javítást sem engedhet meg magának

A Habitat for Humanity Magyarország munkatársai a MagNet Bank KAP programjában társzervezeteik együttműködésével felújításokra gyűjtenek megfelelő forrásfedezetet, most kifejezetten Nógrád és Baranya megyei háztartások részére. Márkus Ildikó, a Habitat for Humanity Magyarország adományszervezője szerint konkrét, kézzel fogható segítségnyújtással próbálnak segíteni azoknak az embereknek, akik olyan lakhatási krízishelyzetben élnek, amit önerőből nem tudnak megoldani, és a legtöbb esetben nem számíthatnak segítségre az államtól vagy az önkormányzattól.

„Munkánk során több helyszíni programmal is segítünk a bajba jutott családoknak, az egyik ilyen a »Támasz« nevű programunk, amelyre a KAP kampányban pénzt gyűjtünk. Ebben a programban egyszeri segítséget nyújtunk a családoknak, azonban ez mégis rengeteget számíthat az életükben. Ez lehet konvektorcsere, lakásfestés vagy nyílászáró csere. Érzékletes történet, ami jól mutatja az esetek súlyosságát és a segítségnyújtás jelentőségét: egy édesanya két gyermekével kilépett egy bántalmazó kapcsolatból, ám az apa utánuk ment és rájuk törte az ajtót. Az ajtó kiszakadt a tokból, nem lehetett többet bezárni. A területileg illetékes gyámhatóság jelezte az édesanya felé, hogy ha nem javíttatja meg az ajtót, kénytelenek lesznek elvinni onnan a gyermekeket. Az édesanyának nem volt rá pénze, így mi ezt megoldottuk helyette, kicseréltük az ajtót, ezzel egy még nagyobb tragédiát megelőzve.”

Olykor egy ajtócsere is életmentő lehet

Olykor egy ajtócsere is életmentő lehet

A résztvevő szervezetek a Támasz programmal ehhez hasonló, aprónak tűnő lakhatási segítséget nyújtanak, melyeknek a hatása annál nagyobb tud lenni. A kampányban 9.600.000 forintot szeretnének gyűjteni, melyből tizenkét családnak fognak tudni segíteni. A pályázók nem pénzügyi támogatást kapnak, hanem a szervezetek helybeli kollégái látogatnak el hozzájuk, felmérik a lakások körülményeit, és közösen határoznak arról, hogy a rendelkezésre álló költségkeretből melyek a legsürgetőbb elvégzendő javítások ahhoz, hogy a család életminősége javuljon, és hosszú távon is változást tudjanak elérni.

A programban résztvevő szervezetek

A helyi partnerszervezetek ebben a projektben a pályázati lehetőségről való híradásban fognak aktív részt vállalni, hogy a helyi, nehéz helyzetben élő családok értesüljenek róla, valamint a háztartások pályáztatásában és kiválasztásában is segítenek. A szervezetek képviselői helyben élvezik a lakosok bizalmát, és valóban látják a legsúlyosabb krízishelyzeteket, ahol a beavatkozás feltétlenül szükséges.

  • Habitat for Humanity Magyarország: a szervezet munkatársai a mindennapokban többek közt szakpolitikai munkát is végeznek: évente kiadásra kerül az Éves jelentés a lakhatási szegénységről elnevezésű tanulmány, ahol megvizsgálják a magyarországi helyzetet, és értékelik a megelőző év ezzel kapcsolatos szakpolitikai fejleményeit.
  • Baranya – Vargáért Egyesület: céljuk a község, annak lakóinak, valamint tágabb értelemben vett környezetének kulturális, társadalmi, turisztikai, környezeti és oktatási fejlődési lehetőségeinek fejlesztése, a hátrányos társadalmi rétegek életminőségének javítása, beilleszkedésének elősegítése.
  • Baranya – Barátok Felsőegerszegért Egyesület: céljuk a településen élő rászoruló családok segítése.
  • Nógrád – Tíz Szegények Segítője Egyesület: főként rendezvényszervezéssel és hátrányos helyzetű rétegek szociális segítségnyújtásával foglalkoznak Balassagyarmaton.
  • Nógrád – Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület: a Balassagyarmati Járásban segít hátrányos helyzetű embereknek felnőttképzéssel, mentorálással.

    A Közösségi Adományozási Program (KAP) egy, a MagNet Bank teljes ügyfélkörét mozgósító és bevonó kezdeményezés, mely azzal a céllal jött létre, hogy pozitív társadalmi és környezeti változásokat indítson el civil projektek támogatásán keresztül.

    A KAP program keretein belül a bank tulajdonosi köre az előző üzleti év nyereségének egy részét az ügyfeleinek ajánlja fel, hogy a rájuk eső összeget egy nonprofit szervezet javára fordíthassák, és ezzel a bank profitjából támogassanak számukra fontos ügyeket. 2023-ban erre a célra 108 millió forint áll rendelkezésre.

    Ma már minden nagyvállalatnak van valamilyen társadalmi felelősségvállalási programja, de MagNet KAP programjának különlegessége, hogy nem a menedzsment dönt a pénzek szétosztásáról, hanem ők is, mint minden ügyfél, csak a rájuk eső nyereséghányadot ajánlhatják fel.

     

     

     

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top