nlc.hu
Aktuális

Szexuális edukáció szülőknek és lányaiknak

A tinédzser lányok szexuális edukációjában a szülőket is támogatni kell

Bántalmazás, testtudat, szexualitás – sok olyan felnőtt, aki ma már szülő is, gyermekként egyáltalán nem kapott ilyen irányú felvilágosítást vagy tanácsot. Emiatt sokan érzik úgy, hogy nekik is nehezükre esik saját gyermekeikkel ilyen témákról beszélgetni. Ezen szeretne változtatni három nőket és gyermekeket segítő szervezet, akik a MagNet Bank KAP programjában szülőknek és tinédzser lányaiknak szánt közös programlehetőségekkel segítené a téma iránti tudatosságot. A kampányban 5 millió forint összegyűjtését tűzték ki célul, az összefogást a MagNet Bank ügyfelei támogathatják a bank nyereségének egy részéből.

Figyelem! – A te segítségedre is szükség van

Ha már a MagNet Bank ügyfele vagy, most te is könnyedén segíthetsz! Neked csak két kattintás a netbankban, de a sok, kisebb felajánlott összeg milliókat jelenthet a szervezeteknek. Minden kicsi számít, hiszen az idei 108 millió forintos támogatási összeg a több mint 60.000 ügyfél felajánlásával tud csak összejönni. Támogasd ezt vagy a további tizenkét ügy egyikét, melyeket itt találsz meg: MagNet Bank KAP. Ha pedig még nem vagy MagNet ügyfél, akkor csatlakozz és közösségi bankolj a civilekért! Nyiss számlát itt: hazhozszamla.hu

Gyakori az az elképzelés, hogy a párkapcsolati erőszak csak a felnőtteket vagy a hosszú évek óta házasságban élő nőket és családos anyákat érinti. A szomorú tapasztalat azonban az, hogy már az első párkapcsolatokban is nagyon gyakran megjelennek a bántalmazás bizonyos formái, ilyen például a partner becsmérlése, lekicsinylése, annak korlátozása, hogy mit vegyen fel, kivel barátkozhat, a féltékenység, de akár szexuális kényszerítés és a manipuláció is. A probléma a fiatal lányokat ugyanúgy érinti, és bár nagyon kevés ilyen irányú kutatás készül, melyekből kiderülhetne, hogy pontosan hány fiatalt érint a kérdés, de az biztosan tudható, hogy felnőttkorban minden ötödik nő vallja azt, hogy volt már bántalmazó kapcsolata.

Most, a MagNetBank KAP programjában három szervezet összefogásával született meg a projekt, melynek elsődleges célja, hogy a hamarosan fiatal felnőttkorba lépő lányok tudatosságát növeljék saját testükkel és szexualitásukkal, igényeikkel és határaikkal kapcsolatban, hogy felismerjék a figyelmeztető jeleket és azokat a helyzeteket, amikor abúzusnak, erőszaknak vannak kitéve.

Minden lánynak szüksége van a szexuális edukációra

Minden lánynak szüksége van a szexuális edukációra

Mészáros Gréta, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) projektkoordinátora szerint jelenleg az iskolai párkapcsolati és szexuális nevelés nagyon esetleges és hiányos,  azoktól a szülőktől pedig, akikkel a szervezet munkája során kapcsolatba kerülnek, gyakran hallják, hogy a szülők egyáltalán nem érzik magukat felkészülve arra, hogy gyermekeikkel a párkapcsolatokról és a szexről beszélgessenek. A szervezetek ezért is tartják kiemelten fontosnak, hogy a tinédzser lányok erőszakról, testtudatról és szexualitásról szóló edukációját egybekapcsolják a szülőkével.

„Érthető, hogy a szülők így éreznek, mivel a legtöbb felnőtt sem kapott fiatalkorában megfelelő szexuális felvilágosítást és párkapcsolati nevelést, ezért maga sem tudja, hogyan kezdjen hozzá egy ilyen irányú beszélgetéshez saját gyermekével. 

A tinédzser lányok mellett a szülőket is érdemes edukálni

Ezért született a közös projekt, az ötlete azonban nem egészen új keletű. Az egyik elemét Budapesten már korábban megvalósítottuk egyszer: a Lázadó Lányok Minifesztivál című egész napos közösségi programunkon a szülők és lányaik egyszerre lehettek jelen, vehettek részt külön, de közösen is interaktív workshopokon. A KAP programmal az egyik célunk az, hogy egy hasonló fesztivált tudjunk szervezni Pécsett, hogy ne csak Budapesten, de más vidéki városokban is elérhetővé váljon ez a lehetőség. Emellett 2021 óta rendszeresen megrendezzük a Lázadó Lányok Tábor nevű ötnapos napközis táborunkat kifejezetten kamaszlányoknak, melynek az erőszak-megelőzésen, tudatosságnövelésen, szabadidős programokon és sportfoglalkozásokon felül közösség és szolidaritásépítő célja is van. 2022-ben már szerveztünk egy tábort a KÖSZI Egyesülettel együtt, amely nagyon sikeresen zajlott. Szeretnénk jövő nyáron újra megszervezni a pécsi tábort, ezt előzné meg a minifesztivál, ahol a pécsi lányok és szüleik belekóstolhatnak a tábor hangulatába. A pályázat harmadik eleme a prevenciós foglalkozástartók képzése. Ez a program egy nagy, elkötelezett csapat foglalkozástartó munkáján alapszik; ezt a kört szeretnénk most bővíteni, tavasszal egy új bevonó képzést indítani az érdeklődőknek.”

A projektben résztvevő szervezetek

  • NANE: célja, hogy fellépjen a nők és gyerekek ellen elkövetett erőszakkal szemben. Ennek
    érdekében áldozatsegítést végez, képzéseket, támogató csoportokat vezet, kiadványokat
    publikál, szemléletformáló megmozdulásokat szervez, és érdekérvényesítéssel is foglalkozik.
  • PATENT: jogvédő szervezet, amely 2006-os megalakulása óta partnere a NANE-nak. A két szervezet áldozatsegítő munkája kiegészíti egymást, a PATENT jogi segítséget nyújt a nők elleni erőszak áldozatainak, de emellett foglalkozik a nők reproduktív jogainak védelmével is. A PATENT a NANE Egyesülettel közösen az erőszak-megelőzés területén is aktív, fiataloknak szóló interaktív foglalkozásokon az egyenlőségre épülő, erőszakmentes párkapcsolatok kialakítását támogatja.
  • KÖSZI: A 2001-ben létrejött, pécsi székhelyű Közösségért Szolgáltató Iroda Egyesület ifjúságsegítéssel foglalkozik. Tevékenységeinek fő célja a fiatalok beilleszkedési problémáinak orvoslása, a társadalmi érzékenyítés, valamint a közösségfejlesztés. Működése alatt számos emberi jogi és esélyegyenlőségre irányuló programsorozatot is lebonyolított. A NANE, PATENT és KÖSZI 2022-ben közösen szervezték meg az első pécsi Lázadó Lányok Tábort.

    A Közösségi Adományozási Program (KAP) egy, a MagNet Bank teljes ügyfélkörét mozgósító és bevonó kezdeményezés, mely azzal a céllal jött létre, hogy pozitív társadalmi és környezeti változásokat indítson el civil projektek támogatásán keresztül.

    A KAP program keretein belül a bank tulajdonosi köre az előző üzleti év nyereségének egy részét az ügyfeleinek ajánlja fel, hogy a rájuk eső összeget egy nonprofit szervezet javára fordíthassák, és ezzel a bank profitjából támogassanak számukra fontos ügyeket. 2023-ban erre a célra 108 millió forint áll rendelkezésre.

    Ma már minden nagyvállalatnak van valamilyen társadalmi felelősségvállalási programja, de MagNet KAP programjának különlegessége, hogy nem a menedzsment dönt a pénzek szétosztásáról, hanem ők is, mint minden ügyfél, csak a rájuk eső nyereséghányadot ajánlhatják fel.

     

     

     

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top