nlc.hu
Aktuális

Kedvelt magyar színészek támogatásával zöldít a Jurányi Ház

Kedvelt magyar színészek támogatásával zöldít a Jurányi Ház

Az energiaközösség nemcsak azért jó, mert csökkenthetjük a rezsiköltséget, hanem olyan társadalmi és szociális előnyökkel is járhat, amire elsőre nem is gondolnánk. Ezt bizonyítaná be az a projekt is, amire most a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület gyűjt pénzt, melyhez több ismert és híres ember támogatását is elnyerték.

 

Figyelem! – A te segítségedre is szükség van

Ha már a MagNet Bank ügyfele vagy, most te is könnyedén segíthetsz! Neked csak két kattintás a netbankban, de a sok, kisebb felajánlott összeg milliókat jelenthet a szervezeteknek. Minden kicsi számít, hiszen az idei 108 millió forintos támogatási összeg a több mint 60.000 ügyfél felajánlásával tud csak összejönni. Támogasd ezt vagy a további tizenkét ügy egyikét, melyeket itt találsz meg: MagNet Bank KAP. Ha pedig még nem vagy MagNet-ügyfél, akkor csatlakozz és közösségi bankolj a civilekért! Nyiss számlát itt: hazhozszamla.hu

Sok szó esett az elmúlt időszakban az energiaválságról, hogy az milyen anyagi terhekkel járhat bizonyos szektorokban, miközben az már sokkal régebb óta van terítéken, hogyan tudjuk leváltani a nem megújuló energiaforrásokat megújuló energiaforrásokra, hiszen ez is fontos lenne ahhoz, hogy mérsékeljük a környezeti terhelést. Az energiaközösség viszont egy olyan kifejezés, amit valószínűleg még nem sokan hallottak, pedig nem árt vele megismerkedni, mert lehet, hogy egyre többször találkozunk majd vele. 

De mit is jelent ez a szó? Mint a Magyar Természetvédők Szövetségétől megtudtuk,

az energiaközösség olyan intézmények, illetve olyan magánszemélyek vagy civil szervezetek, önkormányzati intézmények társulása, amelyben a különböző szereplők egymás között megoszthatják a megtermelt villamosenergiájukat, ezáltal is segítve egymást, illetve azt, hogy a napelemrendszernek a működését legoptimálisabban ki tudják használni.

Annak, hogy nem a piacról, nem a szolgáltatótól, hanem egymástól vásárolják meg a villamosenergiát, nemcsak pénzben mérhető, gazdasági előnye van, hiszen az együttműködés által a közösségek egymás közötti kapcsolata, az egymásba vetett bizalom is erősödik.

A Magyar Természetvédők Szövetsége több mint 10 éve foglalkozik az energiaközösségek koncepciójával, és 2022 decemberében létrehozták a Közösségi Energiaszolgáltató Nonprofit Kft.-t, amit 2023. októberében regisztrált energiaközösségként a Magyar Energetikai- és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH). Ez a nonprofit Kft. szakmai segítséget nyújt másoknak is, hogy Magyarországon minél több ehhez kapcsolódó projekt valósulhasson meg.

Az ő támogatásukkal valósulna meg egy közösségi napelem beruházás a Budapest II. kerületében található Jurányi Házban, amely a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesületnek ad otthont, a cél pedig az, hogy zöldebb energiával tudjanak működni, és ne csak a villanyszámlával, hanem a gázszámlával is tudjanak majd spórolni. 

Egy férfi napelemeket szerel.

Képünk csak illusztráció (Fotó: Pexels9

A tervek szerint az épületben, ahol kávézó, galéria is működik, illetve ahol előadásokat is tartanak, akár 35-40 százalékos megtakarítást is el tudnak érni. Ez azonban nem olcsó vállalkozás, ezért is vesznek részt a MagNetBank KAP program projektjében, ugyanis az így kapott támogatásból ki tudnák fizetni a költségek egy részét, és remélik, meg tudják mutatni, hogy egy kulturális intézmény működését is elősegíthetik a napelemek.

„Így talán még többen belátják majd, hogy nincs szükség fosszilis tüzelőanyagokra, hogy mennyire fontos a zöldítés mind a fenntarthatóság és költséghatékonyság szempontjából is. Annak pedig külön örülünk, hogy a közös kampányunknak olyan művészeket sikerült megnyerni, mint Udvaros Dorottya, Für Anikó, Stefanovics Angéla, Rajkai Zoltán és Eke Angéla, illetve, hogy csatlakozott még hozzánk Litkai Gergely humorista, valamint Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.”

A program résztvevő szervezetei

  • Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ): A több mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezetből álló közösség fő célja a természet egészének a védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése közösségi akciókkal, hiteles szakmai rendezvényekkel, megalapozott tanulmányokkal és kiadványokkal, célzott lobbi tevékenységgel szeretnék ráirányítani a döntéshozók és az állampolgárok figyelmét a környezeti problémák okaira.
  • Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület: A szervezet elsősorban kulturális, művészeti, azon belül színházi és összművészeti projektek megvalósítására, azok intézményi hátterének biztosítására jött létre. Több évvel megalakulásuk után, 2012 októberében megnyitotta kapuját a FÜGE bázisa a Jurányi utca 1-3. szám alatt. Itt előadóművészek, civil szervezetek, designerek, jogászok és grafikusok dolgoznak, miközben a közösségi terekben naponta változatos programok várják az idelátogatókat a kiállításmegnyitótól a jógaórán át az esti színházi előadásokig.
  • KESZ Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság: A Magyar Természetvédők Szövetsége, az Ökológiai Stúdió Alapítvány, a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért és a Szövetkezetiséget Támogató Egyesület 2022-ben azért alapította meg a KESZ-t, hogy gyakorlati példák megvalósításán keresztül járuljanak hozzá az energiaközösségek hazai elterjedéséhez.
     

A Közösségi Adományozási Program (KAP) egy, a MagNet Bank teljes ügyfélkörét mozgósító és bevonó kezdeményezés, mely azzal a céllal jött létre, hogy pozitív társadalmi és környezeti változásokat indítson el civil projektek támogatásán keresztül.

A KAP program keretein belül a bank tulajdonosi köre az előző üzleti év nyereségének egy részét az ügyfeleinek ajánlja fel, hogy a rájuk eső összeget egy nonprofit szervezet javára fordíthassák, és ezzel a bank profitjából támogassanak számukra fontos ügyeket. 2023-ban erre a célra 108 millió forint áll rendelkezésre.

Ma már minden nagyvállalatnak van valamilyen társadalmi felelősségvállalási programja, de MagNet KAP programjának különlegessége, hogy nem a menedzsment dönt a pénzek szétosztásáról, hanem ők is, mint minden ügyfél, csak a rájuk eső nyereséghányadot ajánlhatják fel.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top