nlc.hu
Aktuális

Messerschmidt vadászgép roncsát emelték ki a Balatonból

Magyar vadászgép pihent a Balaton mélyén, 80 év után emelték ki

Balatonakarattya térségében zuhant bele a Balatonba a Messerschmidt Me 109.

Második világháborús magyar vadászgép roncsait emelték ki a Balatonból Balatonakarattyánál, közölte az MTI. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebookon mutatott képeket a pontonra való kiemelésről.

 

Az amerikai hadsereg 1944. július 2-án az addigi legnagyobb légitámadást indította magyar célpontok ellen.

620 négymotoros bombázó és 300 kísérő vadászgép ellen

a Magyar Királyi Honvéd Légierő komoly 18 vadászrepülőt tudott harcba küldeni. Aznap három magyar pilóta halt hősi halált. Az egyik találatot kapott magyar vadászrepülő Balatonakarattya közelében ért vizet. A pilóta, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét kiemelték, a gép pedig a „magyar tengerbe” veszett – írja a Honvédelem.hu.

Magó Károly zászlós, hadtörténész kutatásai alapján 2020 szeptemberében az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár búvárai gyakorló merüléseket hajtottak végre a roncs közelében. A dandár műszaki alegysége megtalálta a

70–80 centiméteres iszap alatt fekvő vadászrepülőgépet

és sikerült is néhány roncsdarabot felszínre hozniuk. Kiderült, hogy a második világháborús német-magyar repülőgyártási program részeként Magyarországon gyártott Me 109-es maradványait találták meg a katonák.

Pontonra emelik a Messerschmidt Me 109 egyik szárnyának és törzsének egy darabját

Pontonra emelik a Messerschmidt Me 109 egyik szárnyának és törzsének egy darabját

A közel nyolcvan éve a Balatonban pihenő darabon kívül egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert. A győri Magyar Waggon és Gépgyárban, licenc alapján előállított repülőgép roncsa emiatt nem csak hadtörténeti, hanem ipartörténeti szempontból is felbecsülhetetlen érték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top