nlc.hu
Aktuális

Influenza elleni oltás 2023

Már kérhető az influenza elleni oltás – kiderült, kik kapják ingyen

Kiszállították a háziorvosokhoz a vakcinákat.
oltás

Már elérhető a térítésmentes influenza elleni védőoltás a 3 évesnél idősebbeknek – közölték a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnál. A múlt héten befejeződött az oltóanyagok kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz, így október 30-tól a felnőttek részére rendelkezésre áll a háromkomponensű oltóanyag.

 

Nekik ingyenes

A kockázati csoportba tartozók számára idén is térítésmentesen biztosítják a vakcinát, ez ebben a szezonban 949 ezer adagot jelent. Az influenza elleni védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, várandósoknak.

Az influenza elleni védőoltás a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése céljából javasolt, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzavírus-fertőzés vagy a megbetegedés okozta szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők.

Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

3 év alattiaknak is lesz

Az influenzavakcina beadatása azoknak is ajánlott, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra. Számukra az oltóanyag orvosi vényre, a gyógyszertárban vásárolható meg.

A 3 éven aluliak védőoltására háromezer adag Vaxigrip Tetra és ezer adag Fluenz Tetra oltóanyag biztosított, ezek hamarosan országszerte elérhetővé válnak.

A 2022/2023. évi influenzaszezonban csaknem 715 ezren kaptak térítésmentes influenza elleni védőoltást.

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Komka Péter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top