nlc.hu
Aktuális

Ezért hasznos a farm alapú nevelés

A farm mint iskola: hihetetlen sokat segít a gyerekeknek, ha más élőlényekről gondoskodhatnak

Komoly nevelő értéke van, ha állatokkal és növényekkel foglalkozunk, ezért is fontos, hogy ez része legyen az oktatásnak.

 

Figyelem! – A te segítségedre is szükség van

Ha már a MagNet Bank ügyfele vagy, most te is könnyedén segíthetsz! Neked csak két kattintás a netbankban, de a sok, kisebb felajánlott összeg milliókat jelenthet a szervezeteknek. Minden kicsi számít, hiszen az idei 108 millió forintos támogatási összeg a több mint 60.000 ügyfél felajánlásával tud csak összejönni. Támogasd ezt vagy a további tizenkét ügy egyikét, melyeket itt találsz meg: MagNet Bank KAP. Ha pedig még nem vagy MagNet ügyfél, akkor csatlakozz és közösségi bankolj a civilekért! Nyiss számlát itt: hazhozszamla.hu

Az erdei iskoláról már biztosan mindenki hallott. Ez a gyűjtőneve azoknak az iskoláknak, amelyeknél az oktatás bizonyos része természeti környezetben zajlik. Nem áll tőle messze a farm-alapú nevelés sem, ami hazánkba Németországon keresztül érkezett, ami hazánkba dr. Peter Guttenhöferen keresztül érkezett, akinek a barátja Manfred Schulze volt. Az ő nevéhez köthető a Handlungspädagogik elnevezés, és úgy vélte, komoly nevelő értéke van a természetben töltött időnek, annak, ha állatokkal és növényekkel foglalkozunk, és ezt bizony a pedagógiai térben is ki lehet használni. 

Hogy a módszert népszerűsítsék, ennek a jótékony hatásait minél többen megtapasztalhassák, a Farm-alapú Nevelésért Egyesület (FANE) egy olyan projekten dolgozik másokkal összefogva, amely három helyszínen biztosítana farmpedagógiai programokat 6-18 éves korú gyermekcsoportoknak. Persze az állatgondozásból és kertművelésből nemcsak ők tudnak profitálni, hanem a felnőttek is, sokan tudnának mesélni arról, hogy a kétkezi munkának milyen áldásos hatásai vannak, milyen jó érzéssel tölt el az, ha kézzelfogható, látható eredménye van annak, amit csinálunk. 

Etetés a baromfiudvarban

Fotó: Farm-alapú nevelésért Egyesület

Mint Rostás Eszter, a Farm-alapú Nevelésért Egyesület munkatársa elmondta, ugyan egyelőre csak kitelepüléseket tudnak biztosítani az iskolák számára, de az a terv, hogy az egyes iskolák a saját berkeiken belül elgondolkozzanak, hogy mik a korunk gyermekeinek a szükségletei, hogyan lehet a földdel való tevékenységet előtérbe hozni, és talán egyszer a módszer hivatalosan elfogadott része lesz az oktatásnak, ha intézményesülne, ha minden iskolában elérhető lenne ez a lehetőség a gyermekek számára. 

Az iskolák számára szervezett programok keretében a gyerekek tanáruk, például az osztályfőnökük kíséretében érkeznek, majd a diákok kisebb csoportokat alkotnak, és egy-egy felnőtt felügyeletével kezdődhet a munka.

„Ilyen feladat például a kecskék gondozása. A gyerekek megtanulják, hogy nem kell félni ezektől az állatoktól, de azt is, hogy mik a határok, mi az, amit megengednek a kecskéknek, és mi az, amikor a sarkukra kell állni. Látszik, hogy a gyerekek mennyire könnyen kapcsolódnak az állatokhoz, hogy mennyire jól érzik magukat ilyen nyugodt környezetben, hogy mennyire jó érzéssel tölti el őket, hogy valami jót tettek értük. De a kerti munkának is megvan a szépsége, van, aki a növényeket szereti, érdekli, hogyan kell őket gondozni”

– mondta el Rostás Eszter. Hozzátette, az idősebb, esetleg 18 év feletti fiatalok már segítőként is részt vehetnek a gyerekprogramokban, és a kamaszoknak nagyon fontos élmény, hogy ők sem feleslegesek, hanem fontos tagjai tudnak lenni egy közösségnek. 

Kisfiú kertészkedik

Fotó: Farm-alapú nevelésért Egyesület

A program résztvevő szervezetei

  • Farm-alapú Nevelésért Egyesület: Az egyesület 2016-ban alakult, a kezdeményezés azonban, amely az egyesületet életre hívta 2013 májusában született. Mint írják, a farm-alapú nevelésben nagy lehetőségek rejlenek, hogy jövőbe mutató módon közelítsük meg azokat a tényeket, amelyek ma a Földet és az emberi életet fenyegetik. Sokféle területet fog át, tevékenységközpontú, tapasztalati alapokon működik, önbizalomra, öntudatosságra, egyéni és kollektív felelősségvállalásra nevel, amely a fenntartható társadalmi fejlődés irányába vezet. 
  • Weöres Sándor Oktatási, Kulturális és Szabadidős Egyesület (WSOE): A Gödöllői Szabad Waldorf Óvoda és a Gödöllői Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fenntartója a szülők és pedagógusok közössége által létrehozott Gödöllői Waldorf-pedagógiai Egyesület jogutódja, a Weöres Sándor Oktatási, Kulturális és Szabadidős Egyesület. Az Egyesületnek meghatározó szerepe van mindkét intézmény működtetésében, alapvető feladata fő célkitűzéseinek figyelembevételével, hogy biztosítsa az óvoda és iskola működtetéséhez szükséges jogi és gazdasági hátteret. Célkitűzéseikhez tartozik a környezetvédelem gyakorlati művelése is, ezért az iskolában biokertet működtetnek, ahol a gyermekeket tanítják az ökológiai gazdálkodás alapjaira.
  • Szabad Waldorf Nevelésért Alapítvány: Olyan kezdeményezéseket támogatnak, amelyek Waldorf Intézmények – iskolák, óvodák – és az őket fenntartó szervezetek, a tanár- és óvónőképzésben részt vevő szervezetek megerősödését és növekedését segítik. Céljuk egy stabil és hosszú távú mecenatúra kialakítása a gazdasági élet szereplői és a Waldorf nevelési és oktatási szerveződések között. Az alapítvány minden évben pályázati úton választja ki a Waldorf pedagógiai intézményeket, ahol szervezeti, pedagógiai, szülői köri szinteken segíti fejlődését a hármas tagozódásban, és az együttműködésben.

A Közösségi Adományozási Program (KAP) egy, a MagNet Bank teljes ügyfélkörét mozgósító és bevonó kezdeményezés, mely azzal a céllal jött létre, hogy pozitív társadalmi és környezeti változásokat indítson el civil projektek támogatásán keresztül.

A KAP program keretein belül a bank tulajdonosi köre az előző üzleti év nyereségének egy részét az ügyfeleinek ajánlja fel, hogy a rájuk eső összeget egy nonprofit szervezet javára fordíthassák, és ezzel a bank profitjából támogassanak számukra fontos ügyeket. 2023-ban erre a célra 108 millió forint áll rendelkezésre.

Ma már minden nagyvállalatnak van valamilyen társadalmi felelősségvállalási programja, de MagNet KAP programjának különlegessége, hogy nem a menedzsment dönt a pénzek szétosztásáról, hanem ők is, mint minden ügyfél, csak a rájuk eső nyereséghányadot ajánlhatják fel.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top