nlc.hu
Aktuális

Háromszorosára nő a gyógyszerész által kevert gyógyszer magisztrális díja

Háromszorosára ugrik a gyógyszerész által kevert gyógyszerek készítési díja

A magisztrális, azaz gyógyszertárban készre kevert gyógyszerek elkészítésének díja húsz éve nem nőtt.

Háromszorosára emelte az úgynevezett magisztrális gyógyszer, azaz a gyógyszertárban helyben kikevert készítmények készítési díját egy új kormányrendelet. A 47/2023. (XI. 15.) BM rendelet szerint az új díjszabás már november 16. csütörtöktől érvényes – írja a Telex.

Komoly szakmai vitát generált Novák Hunor gyerekorvos Facebook-bejegyzése. Szerinte több gyógyszerész is anyagi okokból tagadja meg a Novák által felírt, helyben elkészítendő gyógyszer elkészítését, miközben erre nem is lenne jogi lehetősége – a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerint sem. A gyógyszerészek amiatt nem szeretnek magisztrális gyógyszerek készítésével foglalkozni, mert a

Háromszorosára ugrik a gyógyszerész által kevert gyógyszerek készítési díja

szükséges alapanyagok gyakran nincsenek készleten, beszerzésük költséges,

a nagyobb kiszerelésben rendelhető alapanyagok jelentős része pedig a kukában landol, ami jelentős veszteség. Több gyógyszerész felháborodott Novák szavai miatt. Ők logisztikai problémák és az állami alulfinanszírozottság mellett a rossz magisztrális receptekkel magyarázzák ódzkodásukat ettől a megoldástól.

Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszer-engedélyezési szakértő szerint a magisztrális gyógyszerek témája mélyreható és gyors reformra szorul. Sok orvos korszerűtlen receptekből ír fel ilyen készítményeket, amelyek rosszabb esetben akár károsak is lehetnek, miközben a szabályozó hatóság nem tesz semmit a helyzet tisztázására.

A finanszírozási problémákra a kormány áremeléssel válaszolt.

A szerdai rendelet a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekről és a támogatás összegéről szóló 1/2003. (I. 21.) ESZCSM rendeletet módosítja, ezen belül is „A magisztrális gyógyszerek közfinanszírozás alapjául elfogadott ára részeként figyelembe vehető készítési díjak” című táblázatot: minden felsorolt részköltséget a háromszorosára emel.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán szerint a magisztrális gyógyszerek díja több mint húsz éve változatlan volt, de „a díj korrekciójáról a kamara két évvel ezelőtt megállapodott a jogalkotóval”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top