nlc.hu
Aktuális

Délre járnak a diákok suliba a tanárhiány miatt

Délre járnak a diákok az egyik budapesti gimnáziumban, mert nincs elég matek- és informatikatanár

Az előző tanév óta komoly tanárhiánnyal küzd a budapesti Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola.
Álmos Vezér Gimnázium

Egy budapesti iskolában akkora a tanárhiány, hogy az informatika és matematika tagozatos diákok néha csak délre járnak be az iskolába, mert nincs, aki megtartsa az óráikat. Erről több érintett szülő beszélt az RTL Híradónak. „Az óráknak nem szakszerű a helyettesítése. A gyerekek sokszor délre mennek vagy délben már otthon vannak. És amiatt nagyon el vagyunk keseredve, hogy az osztály fele informatika szakos, ami most digitális kultúra, de az elmúlt 8 hónapban nem volt informatikatanár” – panaszolta egyikük.

A szülők szerint az informatikát jobb híján sokszor az iskola rendszergazdája tartja. Ha tartja, de többnyire inkább szabadfoglalkozás van óra helyett. De magyar, rajz és angol szakos tanárból is hiány van.

A fenntartó Közép-Pesti Tankerületi Központ vezetője egy keddi fórumon azt mondta a szülőknek, hogy a gimnáziumi tagozat fogalma csak az iskola marketingfogása, és a matematikatanár-hiányt is megoldották – azzal, hogy megszüntették az iskolában a csoportbontásokat.

A szülők megdöbbentek a tankerület vezetőjének válaszain. „Nagyon afelé megyünk, hogy a gyerekeknek magántanárt keressünk délutánra drága pénzen ahelyett, hogy délelőtt kapnánk meg az iskolában azt az oktatást, amit az állam a köznevelési törvényben biztosít” – fakadt ki az RTL Híradónak egyikük.

Az üggyel kapcsolatban egyelőre nem reagált se a Közép-Pesti Tankerületi Központ, se a Klebelsberg Központ.

A tanárhiány amúgy nem azt jelenti, hogy minden tanóráról hiányzik minimum egy fél pedagógus, és nem is azt, hogy majdnem minden osztályt összevontak egy másikkal, hanem azt, hogy az oktatási rendszer időben előrehaladva egyre kevésbé tudja biztosítani a megfelelő szaktanári-tanári ellátottságot – hangsúlyozta nemrég egy cikkében a G7. Egy friss tanulmány nyomán a portál rámutatott arra: vannak olyan tárgyak, amelyek 10 százalékát már 3 éve sem szaktanárok tanították, ez leginkább a természettudományos tárgyaknál érhető tetten. 

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top