nlc.hu
Aktuális

Meghalt a kismama, a babáját megmentették

Kismama hunyt el autóbalesetben Kecskemétnél, a babáját császárral mentették meg a helyszínen

Állítólag nem volt bekötve a várandós nő.
autóbaleset,

Császármetszéssel mentettek egy kisbabát egy brutális baleset után Kecskemétnél, szerda délelőtt – számolt be a Tények. Egy 25 év körüli, várandós nő sodródott le az útról és a kocsijával egy fának csapódott. A kismama életveszélyesen megsérült. Egy épp arra járó egészségügyi dolgozó kezdte meg az újraélesztését a mentők telefonos irányításával. Ezzel párhuzamos a kecskeméti mentésirányítás egy esetkocsit és egy mentőgépkocsit riasztott a baleset helyszínére, illetve indította a szentesi és a budaörsi mentőhelikoptereket is.

A 6 hónapos anya életéért sokáig küzdöttek, de nem tudták megmenteni. A mentősök ekkor úgy döntöttek, hogy kiemelik a babát: helyszíni császármetszést hajtottak végre. Az újszülött életéért is küzdöttek  a helyszínen a mentősök, őt is újra kellett éleszteni, sikerült, végül stabil keringéssel szállították – koraszülöttmentővel – kórházba.

A Tények információi szerint a kismama nem volt bekötve, a háta mögött kapcsolta be a biztonsági övet. A KRESZ előírja, hogy kismamáknak is kötelező a biztonsági öv használata, ilyenkor egy úgynevezett övterelővel tudják magukat bekötni, ami a vállon és a combnál rögzíti a sofőrt.

A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Arról, mennyire fontos a kismamáknak is biztonsági öv használata, már írtunk korábban is, akkor egy, az nlc-nek nyilatkozó védőnő is felhívta erre a figyelmet: „Attól felesleges tartani, hogy az öv károsítja a magzatot, ha hirtelen megfeszül, hiszen az első időszakban még olyan kicsi, hogy egyszerűen beljebb húzódik a medence felé, félidőtől pedig a has alatt vezetett öv teljesen biztonságos. Szerintem célszerű lenne, ha szabályoznák a kismamák biztonságiöv-használatát, és akár a terhesség felétől kötelezővé tennék az övterelőt, hiszen nagyon sokan vannak sajnos, akik azért nem kötik be magukat, mert félnek az öv szorításától, vagy csak kényelmetlen számukra.

Kiemelt fotó forrása: TV2 / Tények – videó

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top