nlc.hu
Aktuális

Egy sértetlen legyet találtak a férfi vastagbelében

Teljesen ép legyet találtak egy férfi vastagbelében – rejtély, hogy került oda

Átlagos szűrővizsgálatnak indult, orvosi rejtély lett belőle.

Sokan irtóznak a különféle bogaraktól és rovaroktól, de talán még ennél is nagyobb félelemmel tölt el bennünket a gondolat, hogy valamilyen „csoda” folytán a testünkben találjuk őket. Egy Missouriban élő 64 éves férfivel pedig pontosan ez történt. Méghozzá akkor, mikor a férfin elvégeztek egy rutinnak számító vastagbélszűrést. 

A vastagbéltükrözés során minden a terv szerint haladt egészen addig, amíg az orvosok el nem érték a keresztirányú vastagbelet, aminek falában egy teljesen ép légyre bukkantak. 

Matthew Bechtold, a Missouri Egyetem gasztroenterológiai osztályának vezetője a The Independentnek úgy nyilatkozott, hogy vele együtt más orvosok is megbökdösték a legyet, majd megerősítették, hogy az már elpusztult. Az American Journal of Gastroenterology című folyóiratban megjelent eredmények szerint továbbra is rejtély, hogy a légy vajon hogyan jutott el a férfi vastagbelébe.

Egy teljesen ép legyet találtak egy férfi vastagbelében

Egy teljesen ép legyet találtak egy férfi vastagbelében (Fotó: The American Journal of Gastroenterology)

Matthew Bechtold szerint, ha a légy szájon keresztül jutott be, akkor az emésztőenzimek, illetve a gyomorsav segítségével hamar lebontotta volna a szervezete. 

„Ha alulról indult, akkor egy elég hosszú nyílást kell kialakítani ahhoz, hogy a légy észrevétlenül berepüljön a vastagbélbe, majd a vastagbél középső részébe jusson fény nélkül, ráadásul egy kanyargós úton. Ez szintén valószínűtlen.” 

Az Országos Orvostudományi Könyvtár szerint azonban a rovarok petéket rakhatnak le az élelmiszerre, amelyet aztán az ember elfogyaszt. Ritka esetekben túlélik a gyomorsavat és a gyomor-bélrendszeri környezetet is, ennek alapján elképzelhető, hogy a rovar már az emésztőrendszerben fejlődött ki. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top