nlc.hu
Aktuális

Adventi gyertyagyújtás 2023-ban

Mikor kell meggyújtani az első adventi gyertyát 2023-ban?

Idén nem olyan egyértelmű, hogy mikor kezdődik az advent, és mikor kell meggyújtani az első gyertyát.

A keresztény kultúrkörben az advent a karácsonyra, azaz Krisztus születésére való felkészülést jelenti. Advent szó a latin „adventus Domini” kifejezésre utal, ami annyit jelent: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. Bár korábban hosszabban tartott a várakozás időszaka, napjainkban a karácsony előtti négy hetet öleli fel. De mikor kezdődik az advent, és mikor kell meggyújtani az első gyertyát?

Advent első vasárnapja

Mivel mozgó ünnep a naptárban, advent első vasárnapja legkorábban november 27-ére, legkésőbb december 3-ára eshet. Szent András napjához, azaz november 30-ához legközelebb eső vasárnapon kezdődik, és négy héten át, szentestéig tart.

Az adventi időszak indulását, vagyis advent első vasárnapjának dátumát úgy is ki lehet számolni, hogy megkeressük a karácsony első napja előtti negyedik vasárnapot. Akárhogy is számolunk, nem november 26-ára, hanem

december 3-ára esik 2023-ban advent első vasárnapja, vagyis ekkor kell meggyújtani az első gyertyát.

Így a négyhetes adventi időszak vége december 24-ére, azaz szentestére esik, amikor elérkezik a negyedik, utolsó gyertya meggyújtásának ideje is. Ez furcsának tűnhet, de szenteste még nem karácsony, a kétnapos ünnep csak másnap, december 25-én kezdődik.

Hat hétből négy lett

Az advent története egészen az 5. századik nyúlik vissza, akkoriban már kijelölték december 25-ét karácsony ünnepére, amely kiegészült a felkészüléssel, az advent időszakával. Eleinte hat hétig, Szent Márton napjától (november 11.) december 24-ig tartott. A hatodik századra aztán VII. Gergely pápa négyre redukálta az adventi vasárnapok számát, és a nyugati kereszténységben ez a mai napig változatlan maradt. A négy adventi vasárnap Jézus négy eljövetelére is utal.

Az adventi koszorú

Napjainkban az advent egyik legfontosabb szimbóluma az adventi koszorú, illetve az adventi gyertyák, pedig ennek a hagyománynak az eredete nem is olyan régre nyúlik vissza. Az első adventi koszorú Johann Heinrich von Wichern német evangélikus lelkész nevéhez fűződik, aki az ünnep előtt gyertyákkal jelezte a karácsonyig még hátralévő időt a gyerekeknek egy hamburgi árvaházban – írja az Evangélikus.hu.

Az első meggyújtott gyertya az adventi koszorún

Az első meggyújtott gyertya az adventi koszorún (Fotó: Getty Images)

1839-ben egy örökzöld ágakkal feldíszített hatalmas szekérkerékre 24 gyertyát erősített, amelyből négy vastag és fehér a négy adventi vasárnapot jelképezte, húsz kicsi piros pedig a hétköznapokat (abban az évben ugyanis 24 napos volt az advent). A katolikusok körében az adventi koszorú készítése csak az első világháború után, az 1930-as években lett népszerű leegyszerűsített formában: a koszorún már csak az adventi vasárnapokat szimbolizáló négy gyertya állt.

Az adventi gyertyák

Minden adventi gyertya egy-egy fogalmat szimbolizál, a meggyújtás sorrendjében: hit, remény, öröm, szeretet. Három gyertya lila színű, egy pedig rózsaszín – mert az örömöt jelképezi –, ezt advent harmadik vasárnapján kell meggyújtani. Olykor egy ötödik, fehér színű Krisztus-gyertya is lehet a koszorún, ezt karácsonykor gyújtják meg. 

Az nincs meghatározva, hogy a gyertyákat hogyan kell elhelyezni a koszorún, és arra vonatkozóan sincs megkötés, hogy az óra járásával megegyezően vagy ellentétes irányban kell meggyújtani őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top