nlc.hu
Aktuális

Végre a középső országrészben is esett a hó - felvételek

Itt a tél, nemcsak a hegyekben szakadt a hó – videó

Jövő héten is lehet számítani havazásra, havas esőre.

Most már tényleg közelít a tél, mint az Időkép írja szombaton este egy összeáramlási zónának köszönhetően a középső országrészben is sok helyre megérkezett az idei első síkvidéki havazás.  Az intenzív havazás rövid idő alatt fehérbe borította a tájat és helyenként mérhető, 1-2 centis hótakaró is kialakult.

Cikkük szerint Cegléden is szombaton este hullott idén először a hó, méghozzá intenzíven, így rövid idő alatt nagyjából 1 centiméter vastag hótakaró borította be a várost, de a Tisza vonala mentén több helyen ömlött ilyen intenzíven a hó.

És ahogyan a mellékel felvételekből látszik, azért máshova is jutott belőle,  az ország nyugati részei néhol már szombat reggel és napközben is fehérbe borult a táj. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap felhőátvonulásokra számíthatunk döntően többórás napsütéssel. Délelőtt még a Dunántúlon, délutántól pedig főként az Alföldön van esély elszórtan hózápor kialakulására, nyomában általában pár centiméteres, az alföldi összeáramlási zónában és a Bakonyban lokálisan ennél vastagabb hóréteg is kialakulhat.

Az északnyugati szél nagy területen lesz erős, helyenként viharos lökések is várhatók, amelyek a havas dunántúli hegyekben hordhatják a havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -5 és +2 fok közé hűl le a levegő.

Nő áll a hóesésben

Fotó: Pexels

Hétfőn változóan felhős lesz az ég, majd nyugat felől megvastagszik a felhőzet. Főleg a nap második felétől helyenként előfordul csapadék: északon, északkeleten inkább hó, havas eső, másutt jellemzően eső. A délnyugati, déli szél sokfelé megélénkül. Kora délután 0, +8 fok valószínű.

Kedden jobbára borult lesz az ég, csak késő délutántól, estétől vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Sokfelé várható csapadék: északkeleten inkább havazás, havas eső, másutt nagyrészt eső, havas eső. Az összefüggő csapadékzóna a nap második felétől a Dunától keletre húzódik. Mögötte néhol alakulhat ki záporos csapadék. A déli, majd északnyugati szél többfelé megerősödhet. Hajnalban általában -1, +4, a szélvédett fagyzugos vidékeken -5, -2 fokot olvashatnak le a hőmérőkről. Kora délután -1, +7 fok várható.

Szerdán hazánk északkeleti, keleti felén-harmadán közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, szórványosan előfordul hózápor, néhol havas eső, zápor. Máshol felhőátvonulások várhatók általában többórás napsütéssel, számottevő csapadék nem valószínű. Sok helyütt megerősödik az északnyugati, majd a déli szél. A hajnali -8, +1 fokról -3 és +5 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Északkeleten lesz a hidegebb idő.

Csütörtökön általában erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Egyre több helyen várható csapadék: északon, északkeleten inkább hó, délnyugaton eső, majd egyre nagyobb területen eshet az eső. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, déli szél. A minimum -12, -1, a maximum-hőmérséklet -3 és +9 fok között valószínű, továbbra is északkeleten mérhetik az alacsonyabb értékeket.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult időre van kilátás. Sokfelé valószínű eső, zápor. Helyenként havas eső, ónos eső, hó is lehet. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a déli, majd az északnyugati szél. A minimum-hőmérséklet -5 és +7, a csúcsérték 0 és +12 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb idő.

Szombaton változóan felhős időre lehet számítani több-kevesebb napsütéssel. Helyenként előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A hajnali -8, +3 fokról -1 és +8 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top