nlc.hu
Aktuális

Sok Gmail és Google Drive fiókot töröl a Google

Mától sok ember veszítheti el a Gmail-fiókját

Decemberben lép életbe a Google tavasszal meghirdetett szigorítása, amivel a felhasználók biztonsága érdekében az inaktív fiókok számát szeretnék érdemben csökkenteni.

Már három éve tervezi a szigorítását a Google, de csak az utóbbi hónapokban léptette életbe az új szabályozását. Eszerint decembertől a vállalat törölheti azokat a Google-fiókokat, melyeket a tulajdonosuk már huzamosabb ideje nem használt. Ide tartozik a Gmail mellett a Google Drive is, de a Google Naptár, a Google Fotók és a Google Meet sem marad ki a jóból.

Az érintett Gmail-fiókokban törlik a leveleket, a Google Drive fájljai sem lesznek a jövőben hozzáférhetők, eltűnnek a Google Naptár bejegyzései, de a Google Meetben és a Google Fotókban található képek, videók és egyéb tartalmak is törlésre kerülnek. A YouTube-videók kivételt képeznek, azok akkor is fennmaradhatnak a videómegosztón, ha a tulajdonosuk fiókját időközben törölték – figyelmeztet a hvg.

gmail

A Gmail nyitóoldala

Azok a fiókok számítanak inaktívnak, melyekbe két éven át nem léptek be, vagyis ha például valaki elsődleges levelezőjének használja a Gmailt, nem lehet veszélyben, viszont akinél ez csak egy másodlagos vagy harmadlagos fiók, ott akadhatnak gondok. Hogy mi számít aktivitásnak a Google szemében, arról ezen a linken lehet olvasni.

A Google a lépését azzal indokolta, hogy az elhagyatott fiókok sérülékenyebbek, mert a tulajdonosuk nem veszi észre, ha azon keresztül valaki át akarja venni az irányítást a dolgai fölött, illetve a fiókot megszerezve az ő nevében lehet visszaéléseket kezdeményezni. Fontos tudni, hogy utólagos visszaállításra semmilyen indokkal nem lesz mód, vagyis a törölt fiókok többé nem kaphatók vissza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top