nlc.hu
Aktuális

A Koszovóban megsérült magyar katonák állapota

Művégtagot kaptak a Koszovóban megsérült magyar katonák

Felmerült korábban, hogy késlekedés miatt kellett amputálni egyikük végtagját.

Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban többek között arról is beszélt, hogy van most a május végi koszovói zavargásokban megsérült két magyar katona. Elmondása szerint az incidensben huszonheten sérültek meg, de a többség felépült. A súlyosan megsérült két magyar katonának amputálni kellett a lábát. „Művégtagot kaptak, rehabilitáción estek át és visszakerültek eredeti beosztásukba: egyikük szakaszparancsnok, másikuk híradó altiszt” – árulta el.

Zvecsanban a május végi tömegoszlatás során sérültek meg a katonák - Fotó: Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Zvecsanban a május végi tömegoszlatás során sérültek meg a katonák – Fotó: Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Arra a kérdésre, hogy kiderült-e már, hogy mi okozhatta ezt a tragédiát, a vezérkari főnök annyit reagált, hogy a védőfelszerelések alapvetően rendben voltak. „Ennek ellenére szerzünk be további olyan, a rendőrség által alkalmazott eszközöket, amelyek még hatékonyabbá teszik a védekezést” – mondta Böröndi, hozzátéve: az eljárásmódokban is változtattak, de egységesíteni kell a helyszíni egészségügyi ellátásban a magyar, a lengyel és az amerikai protokollt, hogy az hatékonyabb és gyorsabb legyen.

Mint ismert, a májusi incidensben kövekkel és üvegekkel dobálták meg a békefenntartókat a szerbek, amikor a koszovói Zvecsanban összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró magyar KFOR-katonák között. Nemcsak a magyar, hanem a jelenlévő olasz KFOR-egység tagjai közül is többen megsérültek. Az összetűzés, melynek során fegyverek is eldördültek, akkor tört ki, amikor a magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket, akik azért tüntettek, mert elfogadhatatlannak tartották, hogy koszovói albán vezetők kerüljenek a település élére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top