nlc.hu
Aktuális

Riasztást adtak ki ónos eső miatt több megyében

Riasztást adtak ki ónos eső miatt, több megyében is érdemes lesz otthon maradni

Van, ahol pedig erős havazásra lehet számítani.

A legmagasabb, harmadfokú, piros riasztást adott ki ónos eső miatt Baranya, Bács-Kiskun és Tolna vármegye hét járására az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap hajnalban, és ugyan ezt azóta visszavonták, azonban a másod-, illetve az elsőfokú riasztás továbbra is érvényben van.

Mint előrejelzésükben írják, a nyugat felé mozgó, több hullámban érkező csapadékzónából kiemelten a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön várható ónos eső, amelynek mennyisége helyenként 1-5 mm között várható. Lokálisan akár 5 mm-t meghaladó ónos eső sem kizárt. A csapadék várható halmazállapotában mutatkozó erős bizonytalanság miatt akár piros riasztás is érvénybe léphet. A délelőtt második felétől várhatóan fokozatosan esőbe vált a csapadék.

Ezzel egyidőben az ország északi felén, illetve a Duna vonalától keletre eső területeken havazás kezdődik, amely napközben egyre inkább az Északi-középhegység térségére korlátozódik. A frissen lehulló hó vastagsága nagy területen elérheti a lepel a 3 centimétert, de kisebb körzetekben, illetve a hegyekben ennél több ( >5 cm) is lehet, teszik hozzá.

Gyalogosok az ónos esőtől jeges járdán

Gyalogosok az ónos esőtől jeges járdán 2017. február 1-jén. (Fotó: MTI/ Varga György)

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, akik a riasztás által érintett megyékben él, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak, sem gyalogosan, sem autóval. Ne parkoljanak fa alatt vagy vezeték közelében. Készüljünk fel arra az esetre is, ha vezetékszakadás miatt nem lenne áram, készítsenek be elemlámpát, vagy gyertyát.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

A közleményben jelzik, hogy az érintett területeken fokozott odafigyelést kérnek mindenkitől, és figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait. Az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is tájékozódhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top