nlc.hu
Aktuális

Gyilkosként azonosította a mesterséges intelligencia, ártatlanul ült

Egy tudós 10 hónapot töltött börtönben, miután a mesterséges intelligencia tévesen gyilkosként azonosította

Sajátságos módon működik az orosz igazságszolgáltatás…

Alekszandr Cvetkov orosz hidrológust 2023 februárjában vették őrizetbe, miután egy mesterséges intelligencia-rendszer megállapította, hogy az arca 55%-ban megegyezik egy 20 évvel ezelőtti gyilkosról készült rajzzal.

Alekszandr Cvetkov, az Orosz Tudományos Akadémia Belvízbiológiai Intézetének tudósa az elmúlt 10 hónapban rémálomban élt. Februárban, egy krasznojarszki munkaút után kiszállították egy repülőgépből, és közölték vele, hogy több mint 20 évvel ezelőtti gyilkosságsorozat elkövetőjeként azonosították. A nyomozók azt állították, hogy ő és állítólagos bűntársa legalább két embert megöltek Moszkvában és a moszkvai régióban 2002 augusztusában, figyelmen kívül hagyva több tudós vallomását, miszerint Cvetkov velük volt a gyilkosságok idején. Vádjukat azzal támasztották alá, hogy a mesterséges intelligencia 55%-os egyezést talált Cvetkov és egy szemtanú leírása alapján készített vázlat között…

A gyilkosságok, amelyekkel Alekszandr Cvetkovot vádolják, 2002. augusztus 2-án történtek. Először egy veszekedés után megöltek egy férfit, akivel a gyanúsítottak állítólag ittak. Még aznap este kiraboltak egy 64 éves nőt, majd végül megtámadtak és megöltek egy másik nőt és annak 90 éves anyját azzal az ürüggyel, hogy lakást akartak bérelni.

Cvetkov állítólagos bűntársa, aki előkerült és elismerte a gyilkosságokat, azonosította a tudóst, de volt néhány probléma a vallomásával. Azt állította, hogy Alexander hajléktalanként élt vele Moszkvában, alkoholt ivott, és „naponta fél doboz cigarettát szívott el”. Csakhogy Cvetkov soha nem volt hajléktalan, nem ivott, és életében nem szívott el egy szál cigarettát sem tüdőbaja miatt. A bűntárs arra is emlékezett, hogy Cvetkov ujjain gyűrűs tetoválások, bal kezén pedig kelta minta volt. De a tudós rokonai azt mondják, hogy soha nem volt tetoválása.

Alexander kollégái azt vallották, hogy több száz kilométerre volt velük a gyilkosságok helyszínétől, de a hatóságok nem is vették figyelembe őket. A hidrológus állítólag kénytelen volt beismerő vallomást írni, amelyet később visszavont, és az elmúlt 10 hónapot rács mögött töltötte, miközben családja kétségbeesetten próbálta kiszabadítani.

Több hírforrás szerint a Cvetkovot felmentő bizonyítékok ellenére az orosz hatóságok úgy döntöttek, hogy megbíznak a mesterséges intelligencia által hajtott szoftverekben. Kiderült, hogy a hidrológus megjelenése körülbelül 55%-ban megegyezik a keresett gyilkoséval, ami furcsa módon elegendő volt a bebörtönzéséhez.

Alekszandr Cvetkovot a hónap elején szabadon engedték. Az ellene felhozott vádakat azonban még nem ejtették. Putyin állítólag megjegyezte, hogy „a mesterséges intelligencia összetett téma, és ha ezen a területen kudarcok vannak, azokat elemezni kell, és megfelelő következtetéseket kell levonni”.

(via)

Egy tudós 10 hónapot töltött börtönben, miután a mesterséges intelligencia tévesen gyilkosként azonosította

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top