nlc.hu
Aktuális

Leomlott a székelyudvarhelyi diákottthon fala, egy gyerek meghalt.

Leomlott egy székelyudvarhelyi diákotthon fala, egy gyerek meghalt, többen megsérültek

A Székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának leomlott fala alatt öt gyerek volt, egy fiút nem sikerült újraéleszteni.

Alina Maria Ciobotariu a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta: a tűzoltók három diákot mentettek ki a székelyudvarhelyi Márton Áron diákkollégium helyi idő szerint hétfőn délután négy körül leomlott falának romjai alól. Ketten eszméletüknél vannak, egyikük állapota válságos. A három, 15-17 év közötti diáklányt a székelyudvarhelyi kórházba szállították.

 

Összesen öt gyermek rekedt a romok alatt. Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője szerint egyiküket a szolgálat keresőkutyáival és a hegyimentők speciális hőérzékelő drónjaival találta meg, sikerült vele kommunikálni is, mielőtt kiemelték.

A szívleállással kimentett lányt sikerült újraéleszteni,

őt gerinctöréssel a marosvásárhelyi kórházba szállították. A negyedik áldozatot kiemelése után megpróbálták újraéleszteni, majd a mentőautóhoz szállították, ahol további mintegy 45 percen át küzdöttek az orvosok az életéért, de nem sikerült megmenteni. A fiú kilencedik osztályos volt – írta a Maszol.

Ligia Deca román oktatási miniszter támogatást ígért a gimnáziumnak. Az emeletes épület külső fala mintegy 200 négyzetméternyi felületen omlott le. Laczkó György igazgató korábban úgy nyilatkozott: a diákotthon felújítására jövőre érkezhet további anyaországi támogatás, de máris zajlanak halaszthatatlan munkálatok a Márton Áron téren található épület udvarán. Szerinte az épület “víz alá került”, mivel a közelben

nincs kialakítva esővizet fogadni képes csatornarendszer.

További nehézség, hogy a szennyvízhálózat is az épület alatt található, amit szintén ki kellene váltani a felújítás során. Az omlás előtt napokkal már egyre táguló repedések jelentkeztek az épület falain.

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője a Székelyhonnak elmondta, hogy a diákokat más székelyudvarhelyi kollégiumokban szállásolják el, a református egyház is felajánlotta e célra a közösségi házát. Azt nem tudni, pontosan hány diák volt az épületben az omlás idején, de

könnyen lehetett volna még több áldozat,

ugyanis az összeomlott épületrészben hálótermek voltak, az emeleti részen a lányoké, a földszinten pedig a fiúké – ezért volt az elhunyt fiú a legmélyebben a romok alatt. Az épületben ráadásul  kóruspróba is zajlott a tragédia idején.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top