nlc.hu
Aktuális

Nagyobb gyárak jellemzője, az ipari hó esett a Dunakanyarban

Ipari hó esett Vác és Angyalföld környékén

A nagyobb gyárak tágabb környezetében telente nem ritka az „ipari hó”.

Vác és Angyalföld környékén, de Dunakeszin és Gödön is ipari hó fehérítette ki a tájat kedden. Ez a jelenség a hideg, borongós időben szokott bekövetkezni, méghozzá az ipari körzetek tágabb környezetében. Az oka pedig az inverziós légrétegződés, melynek során

a levegő a megszokottól eltérő módon „felfelé melegszik”.

Ipari hó esett Vác és Angyalföld környékén

A meleg levegő ekkor a hideg levegő fölé áramlik, így gátolva a talaj közeli levegő függőleges irányú mozgása révén bekövetkező öntisztulását. Az Időkép szerint az egyre szennyezettebbé, párásabbá váló, hidegebb levegő a felszín közelében megreked. A mesterséges eredetű, felszínről származó szilárd szemcsék és a növekvő páratartalom együttes hatására csapadék képződik. A csapadék hőmérséklettől függően szitáló eső,

havas eső, hódara vagy nagyobb hópehely formájában is megjelenhet.

Ilyen időjárási helyzetekben főként az ipari területeken és azok több kilométeres környezetében hullhat akár pár centis friss hó, mely a gyárak által az egyébként is magas páratartalmú, alacsony szintű rétegfelhőzetbe juttatott vízgőz kikristályosodásának következménye. A páratartalom értéke az országban sokfelé kilencven százalék feletti, Vácott például jelenleg 99%-os, így alakulhatott ki az ipari havazás.

Kellően nagy méretű ipari üzemet sem kell sokáig keresni

a környéken. A Vác és Angyalföld közt nagyjából fél úton fekvő, éveken keresztül környezetvédelmi engedély nélkül működő gödi Samsung SDI akkumulátorgyár számtalan hűtőtornyán folyamatosan párolognak az ipari folyamatokból származó gáznemű anyagok, úgyhogy az ipari hó utánpótlása miatt „szerencsére” nem kell aggódni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top