nlc.hu
Aktuális

Árhullámok érkeznek, megkezdődött az árvízi védekezés Budapesten

Árhullámokra számítanak a Dunán és a Tiszán is, meg is kezdődött az árvízi védekezés Budapesten

Egyelőre nem lehet biztosan megmondani, mekkora is lesz a várható árhullám.

Megkezdődött az árvízi védekezés a fővárosban a karácsonyi ünnepek alatt várható dunai vízszintemelkedés miatt. A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai ellenőrizték a főgyűjtőket és a csatornazsilipek zárhatóságát.

Eddig a vízszint emelkedésének megfelelően már kilenc helyen zártak azért, hogy megvédjék a várost az elöntésektől. A XXII. kerületi Kastélypark utcai aluljáróban és a III. kerületi Kossuth üdülőparton egy-egy úgynevezett védvonali áttörést agyagos töltéssel zártak le, írja az MTI. 

Az érkező árhullámok miatt szombaton megkezdte működését az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Országos Műszaki Irányító Törzse is. Erre azért volt szükség, mert a Duna mellett Tisza vízrendszerén is nagy vízszintemelkedések indultak el a vízgyűjtőkön lehullott jelentős mennyiségű csapadék és annak változó halmazállapota miatt.

Gyalogosok a Putnok és Sajóvelezd között lezárt úton 2021. február 9-én

Gyalogosok a Putnok és Sajóvelezd között lezárt úton 2021. február 9-én. Az áradás miatt a Sajóivánka és Sajókaza közötti utat is lezárták. (Fotó: MTI/Vajda János)

Mint közleményükben írták, az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében 10-30 milliméter közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-70 milliméter vegyes halmazállapotú csapadék esett. A változékony, gyakran csapadékos és szeles időjárás a hétvégén is folytatódik, több hullámban lehet további 10-20 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn 25-30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadékra számítani. Vasárnaptól ráadásul felmelegedés várható a vízgyűjtőkön, ami 3000 méteres magasságban is elindíthatja a hóolvadást. 

Az Országos Vízjelző Szolgálat szombat délelőtti előrejelzése szerint karácsonyra a Dunán Nagybajcsnál III. árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik, Győr térségében pedig az árhullám már vasárnap elérheti a rakpartot és a csónakházakat is. Budapesten a jövő hét közepén, előreláthatólag a II. fok szintjét megközelítően, az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó. Szintén árhullám várható a Rábán és az Ipolyon, előbbi Körmendnél vasárnap az I. fok körül, utóbbi a jövő héten I. fok felett tetőzhet.

A Tisza vízrendszerén a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezik, az elsőnél némileg magasabb, Sajópüspökinél I. fok feletti tetőzéssel. Emellett a Zagyván ismét az I. fok fölé emelkedhetnek a vízállások, a Tarnán pedig újból II. fokú készültség várható. A Tiszán jelenleg a folyó középső szakaszán, több helyen az I. fok feletti vízállások mellett vonul le az árhullám.

Végül hangsúlyozták, hogy

a kialakuló árhullámok mértéke, a vegyes halmazállapotú csapadék és a többfelé 0 fok közeli hőmérséklet miatt továbbra is nagyon bizonytalan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top