nlc.hu
Aktuális

Árhullám Budapestnél

Komoly árhullám éri el Budapestet

Elhúzódó dunai árhullámra figyelmezteti a budapestieket a vízügy.

Nagyobb árhullámra számít az Országos Vízügyi Főigazgatóság Budapestnél, , de “a lehulló csapadék halmazállapota és a vízgyűjtő területeken olvadó hó mennyisége miatt nagyon nagy az előrejelzés bizonytalansága.

Jeges Duna

Jeges Duna (Fotó: Pixabay)

A vízügy közlemény szerint a csapadék mennyisége csökken ugyan, de a jövő hét elején felmelegedés kezdődik, amit hóolvadás követ a Duna vízgyűjtő területén. Ennek mennyiségét ugyanakkor nehéz kiszámítani – írták.
    
A Rába vasárnap tetőzik Körmendnél, Komárom és Esztergom térségében az I. fokú árvízvédelmi készültségi szinteket meghaladó áradások várhatók, a fővárosban a jövő hét első felében nem sokkal az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó.
    
Jelentősen emelkedhet az Ipoly vízszintje is, míg a Sajót karácsony napjaira érheti el az újabb árhullám I. fok fölötti tetőzéssel. A Zagyván szintén az I. fok fölé emelkedhetnek a vízállások, a Tarnán a II. fok elrendelése valószínű.
    
A Bodrogon lassú apadás várható, a Tisza középső szakaszán ugyancsak I. fok fölötti a vízállás több helyen, de az alsóbb szakaszokon várhatóan a készültségi szintek alatt tetőzik. Újabb jelentős tiszai árhullám nem valószínű – közölték.
    
„Fontos tudni, hogy egy dunai árhullám alatt az állami fővédvonalakon a vízügyi szolgálat látja el a védekezési feladatokat, de a Vízgazdálkodási törvényből adódóan vannak önállóan védekező települések is (Duna-kanyar, Budapest), amelyek védvonalain az árvízvédekezés megszervezése az önkormányzat feladata. Amennyiben a település kéri, a vízügyi szolgálat műszaki segítséget nyújt. Kollégáink folyamatosan figyelik és értékelik a helyzetet” – zárta közleményét az OVF.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top