nlc.hu
Aktuális

Francia nemi erőszak-botrány

Áttörés lehet Franciaország legnagyobb Me too-botrányában

Több mint húsz nő üdvözölte a döntést, akik azt állítják, áldozatul estek a közismert Patrick Poivre d’Arvornak.

Mérföldkőhöz érkezett Franciaország legnagyobb MeToo-botrányaként ismertté vált nemi erőszak ügye. Hivatalosan is vádat emeltek Patrick Poivre d’Arvor ellen, aki évtizedeken keresztül megkérdőjelezhetetlen tekintélyű TV-s személyiség volt.

A most 76 éves férfit nemi erőszakkal vádolják, korábban ugyanis 23 nő állította, hogy hatalmával és hírnevével visszaélve 1981 és 2018 között megerőszakolta vagy szexuálisan zaklatta őket. Közülük az első Florence Porcel írónő volt, aki 2021 februárjában jelentette fel Poivre d’Arvort, mondván, hogy a PPDA-ként közismert férfi 2004-ben és 2009-ben is erőszakot követett el. 

Noha a Florence Porcel feljelentése után indult ügy bizonyítékok híján első körben vádemelés nélkül lezárult, a nő újabb panaszt nyújtott be, ami arra késztette a bírót, hogy újraindítsa a bírósági vizsgálatot. Ennek nyomán döntött úgy a minap a nanterre-i ügyészség, hogy vádat emel PPDA ellen – tudta meg a Le Monde.

 

Patrick Poivre d'Arvor

Fotó: Rindoff Petroff/Suu/Getty Images

Mint arról korábban mi is írtunk, Patrick Poivre d’Arvor több évtizeden keresztül Franciaország egyik legkedveltebb műsorvezetője volt. PPDA hangján generációk nőttek fel. Több mint 30 éves pályafutása során 4500 műsorban szerepelt, ezzel a világ egyik leghosszabb ideig képernyőn lévő bemondója volt.

A férfi tagadta Florence Porcel állításait, a szerző feljelentése nyomán tett cinikus megjegyzése azonban meglepő folyamatot indítottak el Franciaországban. Egymás után léptek a nyilvánosság elé nők saját történeteikkel arról, hogyan manipulálta és támadta meg őket a műsorvezető az évtizedek alatt. A műsorvezetőről, akiről eredetileg az volt az általános benyomás, hogy intelligens, humoros és végtelenül sármos, a történetek alapján egy egészen más kép kezdett el kirajzolódni.Egy olyan emberé, aki évtizedeken keresztül, szisztematikusan és gátlástalanul élt vissza hatalmával és hírnevével. Florence Porcel esete nem csak azért hangsúlyos, mert az első nyilvánosságra került ügy volt, hanem azért is, mert egyben (egyelőre) az egyetlen olyan olyan, ami a francia jogszabályok alapján még nem évült el.         

A vádemelés kapcsán – mint eddig minden alkalommal – PPDA ügyvéden keresztül teljesen alaptalannak nevezte az őt ért vádakat. Az ellene felszólaló nők ugyanakkor – akikből időközben szoros közösség alakult ki – megkönnyebbüléssel fogadták a fejleményeket. A MeTooMédia nevű szervezet – melyet három olyan nő alapított, akik állításuk szerint mind áldozatul estek PPDA-nak – közleményben jelezte:

Nagyon örülünk a döntésnek Florence Porcel ügyében, aki soha adta fel a harcot. Örömünket fejezzük ki azoknak a nőknek a nevében, akik résznek ebben a jogi eljárásban és bíztak benne, hogy legalább eddig az első győzelemig eljutnak.

Hozzátették azt is hogy a harc folytatódik és remélik, végül a bíróság elítéli a korábbi műsorvezetőt.

Florence Porcel

Florence Porcel (Forrás: Wikipedia)

PPDA sokak szerint a Franciaországot is elért #MeToo mozgalom első „áldozata”, aligha az utolsó. Az elmúlt években több nagy presztízsű közszereplővel kapcsolatban is hasonló vádak láttak napvilágot. 

A Mediapart oknyomozó portál minapi cikke szerint az elmúlt időben robbanásszerűen megnőtt a nemi alapú és szexuális erőszakkal kapcsolatos panaszok száma. Ez pedig mind emberi erőforrás, mind pedig szakmai szempontból jelentős kihívás elé állítja a rendőrséget.

A francia belügyminisztérium adatai szerint 2022-ben több mint 244 ezer feljelentést tettek családon belüli erőszak miatt, ami 15 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ugyanebben az időszakban a szexuális erőszak miatt feljelentések száma is tíz százalékkal több volt, mint 2021-ben. A kormány szerint ez a szólásszabadság érvényesülésének és a rendőrség iránti megnőtt bizalom jele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top