nlc.hu
Aktuális

Megállapodtak: elmarad a budapesti tömegközlekedési káosz

Egyelőre elmarad a budapesti tömegközlekedési káosz: a BKK megegyezett a MÁV-val és a Volánbusszal

Bár karácsony előtt belebegtették az óriási csapást Budapest tömegközlekedésére és a lakosság pénztárcájára, most egy megállapodással sikerült elkerülni a bajt. A megoldás azonban csak átmeneti.

Karácsony előtt az Index kormányzati forrásokra hivatkozva írta meg, hogy az Építési és Közlekedésügyi Minisztérium (ÉKM) egy elszámolási vita miatt nem akar szerződést hosszabbítani a BKK-val, ezért várhatóan március elsejétől a BKK-bérletek nem lesznek érvényesek a helyközi MÁV- és Volánbusz-járatokon, illetve a HÉV vonalain sem.

Becslések szerint ez akár több százezer ingázót is rendkívül kellemetlenül érinthetett volna, hiszen csak egy vármegyebérlet vagy jegyvásárlások segítségével használhatta volna tovább a megszokott útvonalát. A bajt éppen csak sikerült kikerülni egy utolsó pillanatos megállapodással – írja a 444.

Keleti pályaudvar

Helyközi járatok a Keletiben (fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A BKK, a Máv-HÉV és a Volánbusz végül egy háromoldalú megállapodás megkötésével húzta ki az eset méregfogát, így egyelőre marad a fővárosi tarifarendszer, és a helyközi járatokon továbbra is használható lesz a BKK-bérlet.

Bár az új megállapodás lehetővé teszi a jelenlegi szolgáltatások fenntartását és érvényben tartja a korábbi tarifákat és bevételi elszámolásokat, a felek csak addig tarthatják azt fenn, amíg a közszolgáltatókra vonatkozó közbeszerzési értékhatárt a BKK által nyújtott egyes szolgáltatások értéke el nem éri. Emiatt a mostani megállapodás csak egy áthidaló megoldás, a helyzet végleges rendezése még hátra van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top