nlc.hu
Aktuális

Ferencvárosi porhorror: 15 éve nincs megoldás az elképesztően porosodó lakás ügyében

Ferencvárosi porhorror: 15 éve nincs megoldás az elképesztően porosodó lakás ügyében

Hiába egyértelmű, honnan ömlik a por Nóra lakásába, eddig se a kéményseprők, se a kihívott szakemberek nem tudták megoldani a problémát. Több év pereskedés után most ráadásul még neki kell fizetni az államnak.
Ferencvárosi porhorror: 15 éve nincs megoldás az elképesztően porosodó lakás ügyében

„Jön be a por Nóra Üllői úti lakásába, az is egyértelmű, hogy honnan. Ugyanakkor az állam nemhogy megszüntetné ezt az áldatlan állapotot, vagy legalább segédkezne ebben, de még Nórának kell több százezer forintot fizetnie az államkasszába”írja riportjában a 24.hu. A lap cikkében kitér rá, hogy a ferencvárosi lakás tulajdonosának, Nórának úgy kell több százezer forintot fizetnie, hogy a bíróság sem vonja kétségbe, hogy a lakása indokolatlanul poros, és ennek egészségkárosító hatása is lehet.

Az asszony egyébként elmondta, az áldatlan állapotok miatt minden nap takarítania kell – el se teszi a porszívót. „Most már csak rokonokat engedek be, annyira kínos ez nekem”idézi a 24.hu Nórát, aki mesélt arról is, a gondok a 2000-es évek elején kezdődtek, nem sokkal azután, hogy megvette a Határ út melletti lakást.

„Beköltöztem, aztán egyszer csak feltűnt, hogy pakolok, takarítok, és itt ez a por. Por, por, por: por mindenütt. Akkor még én is éreztem a nyelvemen, lélegzetvételkor az irritációt, mostanra már kénytelen voltam megszokni. Szóval pakolok, és látom, hogy hú, ez nagyon poros. Letakarítom, aztán néhány óra múlva, megint poros lesz. Mitől? Aztán realizáltam, hogy valahonnan jön a por, egyre több és több. Így kezdődött.”

Nem sokkal később kiderült, hogy a por onnan ömlik a lakásba, ahol Nóra vízmelegítője a társasház gyűjtőkéményére csatlakozik. Az elmúlt 15 évben az asszony többször kért segítséget a kéményseprőktől és más szakemberektől, de megoldást senki sem talált a problémára. 2017 decemberében betelt nála a pohár: megelégelte, hogy akiknek segíteniük kellett volna neki, egymásra mutogatnak és úgy döntött, peres úton keresi tovább az igazát.

Csakhogy a többéves pert elveszítette, mert „a felperes nem tudta bizonyítani, hogy a por az alperes miatt kerül a lakásba.” Vagy, ahogy az egy bíróságra beadott szakvéleményben is megfogalmazásra került: nem bizonyítható, hogy a fehér por a kéményből származik. Az asszonynak most közel 600 ezer forintnyi perköltséget kell megtérítenie, ám mint mondja, lassan nem tudja, miből. „Arra megy el a megtakarításom, hogy a Főkétüsznek fizetek, a NAV-nak fizetek, meg porszívókat cserélek. A főállásom mellett mellékállást vállaltam az anyagi nehézségek miatt.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top