nlc.hu
Aktuális

Meleg- és szélrekord is megdőlt a fővárosban

Három az igazság: újabb melegrekord dőlt meg a fővárosban

Egyelőre marad a tavaszias idő.

Kedden is megdőlt a fővárosi melegrekord. Mint a HungaroMet írja, a tavaszias időben a fővárosban az újpesti állomáson 17,8 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek, ami új legmagasabb napi maximumhőmérsékleti rekord a fővárosban. A korábbi rekord 17,4 fok volt, azt Lágymányoson mérték 2004-ben.

Országszerte egyébként 9-14 fokkal volt melegebb kedden, mint a sokévi átlag, de ez még mindig nem volt elég az országos melegrekordhoz, ami 21 Celsius-fok volt erre a napra vonatkozóan. Persze csak 0,7 fok hiányzott, hiszen Sopronhorpácsnál, ahol a legmagasabb értéket mérték, 20,3 fok volt.

Közölték azt is, hogy megdőlt a fővárosi napi legmagasabb széllökés rekordja is: a János-hegyen óránkénti 93,6 kilométeres széllökést mértek. A korábbi rekordot, az óránkénti 86,4 kilométeres széllökést 1962-ben regisztrálták a Budapest Országút meteorológiai állomáson.

Előrejelzésük szerint ma estétől észak felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és főként az északi harmadban néhol szemerkélhet az eső is. Csütörtök délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet, majd a nap második felében már száraz, döntően napos, fátyolfelhős időre számíthatunk.

Virágzik a téltemető (Eranthis hyemalis) a debreceni Nagyerdő parkerdei területén

Virágzik a téltemető (Eranthis hyemalis) a debreceni Nagyerdő parkerdei területén 2024. február 7-én. Felül egy ékfoltos zengőlégy (Episyrphus balteatus) látható (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ugyanakkor északon helyenként maradhatnak erősen felhős körzetek. A délnyugati szél nagy területen élénk, ma főként az északkeleti harmadban, míg csütörtökön a Dél-Dunántúlon lehet erős. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 7 fok között várható. Gyenge fagy kevés helyen, leginkább a szélcsendes Nyugat-Dunántúlon lehet.

Ami a holnapot illeti, a legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 12 és 18 fok között várható, de a tartósabban felhős, szélvédett északkeleti tájakon 10 fok körüli értéket is mérhetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top