nlc.hu
Aktuális

Leverte a sorompót, majd megállt a vasúti átjáróban - videó

Ez nem sokon múlott: leverte a sorompót, majd megállt a vasúti átjáróban – videó

Felvétel arról, hogy mit nem szabad csinálni, ha síneken akarunk áthaladni.

A MÁV közleménye szerint eddig kétszer annyi baleset történt vasúti átjárókban, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az eddig történt tíz baleset közül egy súlyos-, öt könnyű sérüléssel, négy pedig anyagi kárral járt, az ok pedig jellemzően újra a figyelmetlenség és a KRESZ-szabályok megszegése volt.

A napokban egy olyan felvétel készült a nemeskeresztúri vasúti átjáróban, ami oktatóvideónak is beillene, mármint ha azt akarjuk bemutatni, mi az, amit semmiképpen nem szabad csinálni. A mellékelt videón az látható ugyanis, ahogyan egy kisteherautó sofőrje leveri a sorompó rúdját, majd a sínek közvetlen közelében hagyva a járművét, kiszáll, és megpróbálja azt visszahelyezni, és futva szalad vissza, amikor észreveszi, hogy jön a vonat.

A MÁV közleményében az is szerepel, hogy idén is folytatják vasútbiztonsági kampányukat, és arra kéri a közlekedőket, hogy ezeket a szabályokat mindenképpen tartsák be a balesetek elkerülése érdekében:

  • A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni.
  • Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad tilos jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad.
  • A vasúti átjárón folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 km/órás átlagsebességgel szabad áthaladni.
  • Vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni.
  • A vasúti átjáróba csak akkor hajtsunk be járművünkkel, ha abból a kihaladás is biztonságosan megvalósítható, vagyis kocsisor mögé ne zárkózzunk fel az átjáróban.

Hozzáteszik, ha a vasúti átjárót biztosító berendezés nem működik – nem látható a fényjelzőn a villogó fehér fény –, minden esetben meg kell állnunk az átjáró előtt, és csak azután szabad továbbhaladni, ha meggyőződtünk róla, hogy nem jön vonat és a biztonságos áthaladásnak minden feltétele megvalósul. Fénysorompónál egyébként az jelzi az üzemzavart, ha egyik fény sem világít.

A fokozott figyelési kötelezettség, valamint a fényjelzőkészülék tilos jelzése a gyalogosokra és a kerékpárosokra is ugyanúgy vonatkozik, sőt még a megkülönböztető jelzést használó járművekre is.

Szabálytalanul leállított autó egy vasúti átjáróban

Fotó: MÁV/Youtube

Megjegyzik azt is, hogy a járművezetés közbeni telefonálás is elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre a sofőr. A szembe sütő nap pedig elvakíthatja a sofőrt, aki emiatt nehezebben veheti észre a fényjelző készülék jelzését. Ugyanígy a fényjelzőre tűző nap is okozhat észlelési problémát.

„Amennyiben a közúti jármű vezetője nem tud kétséget kizáróan megbizonyosodni arról, hogy a fénysorompó-berendezésen milyen fény világít, a vasúti átjáró előtt érdemes lelassítani (akár meg is állni), és úgy meggyőződni arról, milyen jelzést mutat a lámpa, illetve nem közelít-e vonat” – tanácsolják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top