nlc.hu
Aktuális

Ilyen a szegedi egyetemi élet, az intézmény falain kívül

Ilyen a szegedi egyetemi élet, az intézmény falain kívül

Álmaink egyetemének kiválasztásakor az intézmény és a képzés mellett legalább annyira fontos az, hogy tudjuk, milyen városban szeretnénk eltölteni az elkövetkezendő három-öt évünket, ami nem csak a tanulásról fog szólni, hanem pezsgő egyetemi életről, barátokról, bulikról és feledhetetlen közösségi élményekről is. Most megmutatjuk azt, hogy Szeged városa mit kínál az egyetemistáinak az intézmény falain túl.

Napindító kávé két előadás között

A gyönyörű Dóm téren átsétálva nem lehet nem észrevenni a sarki Sugar and Candy sütizőt, ami mindig szezonális dekorációval varázsolja el vendégeit. Az ablakhoz ülve kávét szürcsölgetve nézni, ahogy ébredezik a város, egy igazán szegedi élmény! Amennyiben valami péksütit is magunkhoz vennénk, tökéletes választás lehet a Rudi és Fickó, ami a tulajdonos két kiskutyájáról lett elnevezve, és ha szerencsénk van, össze is futhatunk velük. Így a koffein, szénhidrát és kutyahiányunk is enyhítve lesz. A Tisza Lajos körút felé véve az irányt, a Kelesztőbe botlunk, ami a joghallgatók kari épületétől egy kőhajításra van. Itt aztán tényleg minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere. A nélkülözhetetlen kávé, reggeli, péksütemény, édességek és ha ez nem lenne elég, hétfőtől péntekig izgalmas ebédmenüvel várják a betérőket. Szegedi egyetemistaként kihagyhatatlan ékszerdoboz a Hét kávézó, ami egy icinyke-picinyke üzlet, de a felszolgálók híresen vendégszeretők és a város legfinomabb kávéját készítik.

Ébredés SzegedenFotó: GettyImages

Ébredés Szegeden
(Fotó: Getty Images)

Az egyetemi élet központja, a TIK és környéke

A TIK, azaz hivatalos nevén SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ, és környéke, az Ady Tér, Vitéz utca vitathatatlanul az egyetemi élet szíve. Napközben a TIK megtelik szorgalmasan tanuló diákokkal, ebédszünetben pedig a Pivo Bar isteni pizzával eteti meg a kimerült fiatalokat. Ahogy egyre sötétedik, megváltozik a környék atmoszférája, benépesednek a bárok, alig lehet helyet találni a kocsmákban, pedig választékból nincs hiány. A Nyugi Kert, Szeged ikonikus kocsmája vonzza a tekintetet, bohém hangulata, kézműves sörök, változatos programok, és a koncertek miatt méltán az egyik nagy kedvenc a szegedi hallgatók körében. A közelben található még a Campus Beer and More, Pivo Bar és a Bohém tanya, amelyek a diákok közkedvelt törzshelyei, ami árakban és a közegben is megmutatkozik. Ínyenceknek pedig kötelező az Agárúr, ami kávézó, reggeliző, mini könyvtár és bár is egyben. Programkínálatuk izgalmas, a februári hónapban például cseh sörökkel és whiskey-kóstolóval várják az érdeklődőket.

A szegedi Nyugi Kert

A szegedi Nyugi Kert

Kultúra, koncert, piacozás

Bor tér ősszel

Bor tér ősszel

Szegeden pezseg a kulturális élet, és minden évben egyre több zenei, gasztro- és művészeti program honosodik meg a városban. Az SZTE hallgatók élete a szorgalmi időszak, vizsgaidőszak és tanítási szüneten kívül négy fő esemény köré csoportosul: Szegedi Ifjúsági Napok, azaz a SZIN, ami méltó lezárást ad a nyárnak, majd a Bor-tér a Dóm lábánál, ahol garantált, hogy minden asztalnál ismerős kortyolgat a boros pohárból, decemberben a Karácsonyi hetek forgatagában lehet gyönyörködni, végül pedig a hosszú tél után májusban érkezik a Borfesztivál, ami egyet jelent egy maratoni bulival a Széchenyi téren. A mai magyar zeneipar fiatal feltörekvőinek ad otthont rendszeresen a Szegedi Ifjúsági Ház, más néven IH Rendezvényközpont, ahol nem először fordul meg az Analog Balaton, Domingo, Csaknekedkislány, Pogány Induló, Beton Hofi, vagy éppen a Carson Coma. Művészeti megmozdulásokból sincsen hiány Szeged városában, szintén az IH szervezésének köszönhetően irodalmi estek, könyvbemutatók színesítik a mindennapokat, Grecsó Krisztián, Dr. Gyurkó Szilvia, Nyáry Krisztián vagy éppen Mautner Zsófi rendszeres vendég az Ifjúsági ház színpadán.

A szórakozás mellett közösségi és kulturális programoknak is helyet ad a szeptemberben újra nyitott egyetemi klub: a JATE Klub. A klub kiállítások, színpadi produkciók, irodalmi és képzőművészeti események helyszíne, az SZTE-s tehetséges hallgatók alkotásai, művészeti produkciói is helyet kapnak. Téli-tavaszi programkínálatuk közt olyan előadók sorakoznak fel, mint a Bëlga, a Lóci Játszik, a Fiúk, vagy a FISH!

JATE Klub

JATE Klub

Friss levegőre vágyva megannyi eseménynek ad otthont az Erzsébet-liget, Mátyás tér vagy a Szent István tér, ahol kézműves vásárokra, télbúcsúztató ünnepélyre, vagy éppen csak egy hétvégi piacozásra lehet ellátogatni. Tavasszal pedig mindenképp érdemes kilátogatni a Mátyás térre, ahol az apró kiskocsiból mennyei Szia kávé készül, és azt a friss fűben elfogyasztani igazi gyógyír a léleknek.

Erzsébet liget Újszegeden

Erzsébet-liget Újszegeden

Szegeden egyik évszakban sem lehet unatkozni, főleg nem egyetemistaként! Izgalmas bárok, trendi előadók, újhullámos kávézók, és sok-sok közösségi program. Aki az SZTE-t választja, egy teljes körű, igazi egyetemi életszakasszal lesz gazdagabb!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top