nlc.hu
Aktuális

Átverés a Budapest Airport nevében

Csalók élnek vissza a budapesti reptér nevében

Az elmúlt időszakban megszaporodott a Budapest Airport nevével visszaélő oldalak száma. Ezúttal elveszett bőröndöket kínálnak megvételre fillérekért.
bőrönd,

Mindössze 729 forintért árulnak elvesztett poggyászokat internetes csalók. A honlapjuk első ránézésre hasonlít a Budapest Airport hivatalos oldalára. Azt írják, hogy sürgősen ki kell üríteni a reptér raktárát, és az elhagyott poggyászokat megsemmisítés helyett jelképes összegért meg lehet venni. Az oldalt azonban egy ciprusi cég üzemelteti, és rendszeresen még több pénzt vonnak le a megadott bankkártyákról.

Egy, a Tényeknek nyilatkozó IT-szakértő szerint azonban hamar kideríthetjük, hogy az oldal hamis. „Internetes bűnözők a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér arculati elemeit felhasználva létrehoztak egy megtévesztő oldalt, aminek a fejléce még egy kicsit hasonlít is az eredeti oldaléra. Ha viszont rápillantunk a weboldal címére, rögtön láthatjuk, hogy nem a repülőtér oldalán járunk” – magyarázta Bársony Péter.

A csalók azt állítják, jótékonysági promóciót indítanak, és jelképes összegért árulják az elhagyott bőröndöket, de az oldalt valójában üzemeltető ciprusi cég a szakértő szerint ködös internetes szolgáltatást árul. Az egyszeri 729 forint az egyszeri előfizetés erre, utána pedig még több pénzt vonnak le a megadott bankkártyáról. „Azaz levonnak 729 forintot a kártyánkról, majd 3 nap múlva 11 900 forintot, majd 14 naponként ismétlődve szintén 11 900 forintokat, amíg le nem tiltjuk a kártyánkat vagy valamilyen módon meg nem szüntetjük ezt az állítólagos előfizetést. Bőröndöt mindenesetre biztosan nem kapunk” – hívta fel a figyelmet Bársony Péter.

Ráadásul az sem igaz, hogy az elveszett bőröndöket meg szokták semmisíteni. A poggyászokért a földi kiszolgálók felelnek. Ha nem találják meg az elveszett csomagok tulajdonosait, akkor azok idővel a légitársasághoz kerülnek vissza.

Az utóbbi időben amúgy egyre többen próbálnak meg visszaélni a Budapest Airport nevével.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top