nlc.hu
Aktuális

Toldy Mária élete napjainkban

Így él most Toldy Mária, az első Táncdalfesztivál nyertese

85 évesen is fontosnak tartja, hogy jó példát mutasson a jövő generációjának.

2016-ban volt kereken ötven éve, hogy megrendezték az első Táncdalfesztivált. Üstökösként robbant be a zenei életbe 1966-ban, az első Táncdalfesztiválon Toldy Mária, aki fiatalon, óriási hangjával rögtön tarolt a versenyen. Elvitte az első helyezettnek járó díjat a Más ez a szerelem című dallal, majd egy évvel később újra produkálta ugyanezt, csak akkor már a Rövid az élet című szerzeménnyel. Malek Miklós és Malek Andrea édesanyja 85 évesen is tevékeny: pestújhelyi otthonában tanít éneket.

„Igazság szerint, amikor 80 éves lettem, egy pillanatra azt éreztem, elég volt, de rögtön ki is ment a fejemből. Egész életemben mindig kitaláltam valamit, fontosnak tartom, hogy legyenek céljaim. (…) Ha énekesnő maradtam volna, már biztos nem állnék a színpadon. Anyuka akartam lenni, és én szerettem volna felnevelni a gyerekeimet, Andreát és Miklóst. A férjemmel, Malek Miklóssal nagyon sokszor léptünk fel együtt, de az éjszakába nem lehet úgy elmenni dolgozni, hogy közben a gyerekek itthon várnak. (…) Amikor felhívott az igazgató, hogy lenne-e kedvem tanítani, azonnal igent mondtam. Úgy tűnt, könnyen magam mögött hagytam a művészi pályát, a színpadi létet, s igyekeztem gyorsan beilleszkedni a civil hétköznapokba. Szeretettel fogadtak és örültek nekem az iskolában. A tanítás után pedig hazajöttem és a gyerekeimmel foglalkozhattam, ez mindennél többet jelentett számomra” – nyilatkozta a Meglepetés Magazinnak Toldy Mária, aki olyan hazai énekeseket is tanított, mint Janza Kata, Szinetár Dóra, vagy Détár Enikő.

Toldy Mária

Toldy Mária 2008-ban. (Fotó: Szebeni-Szabó Róbert)

Imádja az unokáit

Péter, Gábor és Léna gyakran mennek hozzá. A fiúunokáit nem igazán érdekli a zene és az éneklés, ők Bécsbe telepedtek le és civil szakmájuk van, ám a 13 éves Léna énekel, táncol, hegedül, vagyis a színpadi lét a mindene.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top