nlc.hu
Aktuális

Gondok az érmihályfalvi gyülekezetnél

Fellázadt a lelkészei ellen egy erdélyi gyülekezet, bántalmazásra is panaszkodtak a hívek

Tömegesen kivonultak a helyiek az istentiszteletről, így tiltakoztak a lelkészpár viselkedése ellen.
templom

A 2024-es egyházi járulékok magas összegének közzététele jelentette az utolsó cseppet a pohárban. Fellázadt lelkészei ellen az erdélyi Érmihályfalva református közössége, évtizedes sérelmek kerültek elő. Állítólag 20 éve folynak különféle visszaélések a kisváros gyülekezeténél, azonban a püspökség és az egyházmegye mindeddig szőnyeg alá söpörte az ügyeket – írja a Transtelex.

A lelkész házaspár – Balázsné Kiss Csilla és Balázs János Dénes – 22 éve szolgál Mihályfalván. Már a kezdeti években voltak elégedetlenségek, születtek panaszlevelek, de csak most jött el az a pont, amikor kiállt és nyilvánosan elkezdett tiltakozni a hívek jelentős többsége a lelkészek viselkedése miatt. 

Az érmihályfalvi egy nagy gyülekezetnek számít, a 9 ezres kisváros lakosságának több mint fele tartozott ide korábban. Hogy most pontosan hányan vannak, nem tudni, mert sokan hagyták el a közösséget, ráadásul többen úgy, hogy ezt nem is jelentették be.

Mint a portál megtudta, a helyiek arra panaszkodtak, hogy a lelkészpár évek óta igyekszik minél jobban kizsákmányolni a saját híveiket, emellett elhíresültek lelkészhez nem méltó jellemükről, viselkedésükről is. Nem áll tőlük távol a fizikai erőszak alkalmazása, az istenkáromlás, fenyegetőzés, a szószéken rendszeresen politikai értekezéseket folytatnak, ha pedig konfliktusuk van valakivel, kivárják a megfelelő alkalmat, hogy megbosszulhassák. Esküvők, temetések alkalmával igyekeznek megalázni az engedetlen híveket, amikor a legsebezhetőbbek. Sőt a perselypénzt is lenyúlták.

Az egyházkerület február 20-ára közgyűlést hívott össze, ahol bejelentették a két lelkész és a presbitérium lemondását, ugyanakkor a palástjukat nem vették el, más gyülekezetben ezután is szolgálhatnak. Ugyanakkor a pénzügyi és vagyoni átvilágítás során nem találtak visszaélésre utaló jelet.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top