Aktuális

Befogadnál egy gyereket a családodba, ha a szülei nem tudnának gondoskodni róla?

23 ezer. Ennyien élnek Tatán. És pont ennyien élnek a szüleik nélkül. El tudod képzelni? Egy városnyi gyerek, akikről nem tud gondoskodni a családjuk.

Befogadnál egy gyereket a családodba, ha a szülei nem tudnának gondoskodni róla?

Marci 3 éves, nem élhet a vér szerinti szüleivel. Szüksége van valakire, aki szereti, gondoskodik róla, esténként mesét olvas neki, megöleli, amikor szomorú. Aki mindaddig mellette lesz, és szeretettel neveli, amíg visszakerül a vér szerinti családjába, vagy örökbe fogadó szülőkhöz. De az is lehet, hogy ő fogja elengedni a kezét, amikor felnőtté, önállóvá válik. És ez a gyakoribb eset.

A kisfiú tavaly karácsony napján került be az SOS Gyermekfalvakba, összes otthonról hozott tulajdona egy cumisüveg és egy pelenkadarab volt, amit a kezében szorongatott. A szépen megterített karácsonyi asztal közepén egy tálcán rántott hús állt, mellette pirosra dörzsölt alma. Mi ez, mutatott Marci az ételre, amikor belépett az ebédlőbe. Ezek voltak az első szavai.

Marci súlyosan elhanyagolt állapotban, rendkívül kis súllyal érkezett meg a nevelőszülői családba, vér szerinti szülei nem tudtak gondoskodni róla, már egy ideje enniük sem volt mit. Ildinél, SOS-nevelőanyukájánál kóstolt életében először húst.

Befogadnál egy gyereket a családodba, ha a szülei nem tudnának gondoskodni róla?

Magyarországon évente 7 000 gyereknek keresnek nevelőszülői családot. Ennyi gyermek kerül be évről évre állami gondoskodásba többnyire elhanyagolás, érzelmi bántalmazás, fizikai erőszak, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt.

A nevelőszülőkön múlik, hogy hogyan alakul a további életük. Te el tudnád képzelni, hogy belevágj ebbe a hivatásba?

Teszteld, neked való-e! Tudtad?

  • a nevelőszülő 1-3 gyerekről gondoskodik, te döntöd el, hányat fogadsz be
  • párban vagy egyedül is belevághatsz
  • kiszámítható jövedelmet jelent, az SOS-nél 13. havi fizetés is jár
  • a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonynak minősül, jogosult leszel tb-ellátásra, nyugdíjszámításnál beszámít az évekbe
  • munka mellett is lehetsz nevelőszülő
  • szakmai csapatunk támogat majd téged, nem leszel egyedül

Tudj meg többet a nevelőszülői munkáról és jelentkezz hozzánk nevelőszülőnek!

www.sos.hu/neveloszulo

További információ:
Email: neveloszulo@sos.hu
Telefon: +36 20 417 1129

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top