nlc.hu
Aktuális

Itt vannak a 2024-es Húsvét időpontjai

Húsvétkor 4 napot is pihenhetünk – itt vannak a 2024-es időpontok

Sokan feltették már ezt a kérdést: miért esik minden évben más időpontra a húsvét? Most megtudhatod, ahogy az idei ünnepnapok pontos időpontjait is.
2024-es húsvéti dátumok

A húsvét időpontjának változása mögött évszázados hagyomány és csillagászati számítások állnak. A tavaszi napéjegyenlőség (március.21) utáni első holdtöltét követő vasárnap lesz húsvét vasárnapja, ezért az ünnep minden évben más időpontra esik. A húsvétot a keresztények Krisztus feltámadásának ünnepének tekintik, és bár időpont szempontjából tényleg mozgóünnep, a húsvét időszaka mindig a tavasz, az újjászületés és az öröm ünneplésére ad alkalmat.

Az ünnepi időszak előtt a böjt időszaka áll, ami  húsvét előtt 40 nappal kezdődik. Ez az időszak az egészséges életmód felé való fordulás lehetőségét kínálja: érdemes kihasználni ezt az időszakot a test és a lélek megtisztítására. És ha már a lélek megtisztulásáról van szó, mennyivel jobb mindezt másokkal közösen, közösségben tenni érte. Hiszen a húsvéti ünnepek kreatív tevékenységekkel és hagyományokkal is társulnak, mint például a tojásfestés és a locsolás. Ezek nemcsak szórakoztatóak, hanem összekötik a családot és barátokat, közösségteremtő erejük van.

  • Nagypéntek: 2024. március 29.
  • Nagyszombat: 2024. március 30
  • Húsvét vasárnap. 2024. március 31.
  • Húsvét hétfő: 2024. április 1.

Ahogy közeledik a húsvét, érdemes átgondolni, hogy miért is ünnepeljük ezt az alkalmat társadalmi szempontból, és a saját életünkre vonatkoztatva milyen tanulságokat vonhatunk le belőle. A böjt időszaka ráadásul kiváló apropó arra, hogy több figyelmet fordítsunk a mentális és fizikai egészségünkre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top