nlc.hu
Aktuális

Kártérítést kapott a megerőszakolt turista

Heten megerőszakolták Indiában, többmilliós kártérítés kap a spanyol turistanő

Attól tartanak az országban, hogy a külföldiekkel szemben elkövetett nemi erőszak súlyos károkat okozhat a turizmusnak.

Egymillió rúpia (átszámítva 4,37 millió forint) kártérítést ítélt meg egy indiai bíróság egy spanyol-brazil nőnek, aki ellen csoportos nemi erőszakot követett el több férfi Dzsarkhand állam területén – számolt be az MTI. A 28 éves Fernanda a 64 éves párjával, Vicente-vel egy világutazás keretében járt turistaként Indiában, és egy, a netre feltöltött videóban számoltak be bántalmazásukról és a csoportos nemi erőszakról. “Megtámadtak és megvertek bennünket a sátorban, kést szorítottak a nyakunkhoz, a páromat pedig 7 férfi megerőszakolta” – mondta Vicente a felvételen.

A bántalmazott turistákra egy rendőrjárőr talált rá. Kórházba szállították őket orvosi vizsgálatra, és ott bizonyosságot nyert, hogy nemi erőszak történt. A rendőrség 5 férfit vett őrizetbe az ügyben.

A spanyol pár évek óta motorkerékpárral járja a világot, élményeiket pedig több mint 240 ezer követőjükkel osztják meg a közösségi médiában. Az India Today című napilap rámutatott, hogy a külföldi turistákkal szemben elkövetett nemi erőszak negatív fényben tünteti fel Indiát, és súlyos károkat okozhat a turizmusnak.

A nők elleni szexuális támadásokról szóló jelentések mindennapossá váltak az országban. Az 1,4 milliárd lakosú Indiában a hivatalos statisztikák szerint naponta átlagosan 86 nő vagy lány ellen követnek el nemi erőszakot. Ebbe a számba nem tartoznak bele azok, akik nem tettek feljelentést a rendőrségen támadóik ellen. Nőjogi aktivisták szerint India patriarchális társadalma felelős azért, hogy rengeteg nő nem tesz jelentést az őket ért erőszakról. Az aktivisták továbbá a rendőrséget is hibáztatják, emellett meglátásuk szerint a bíróság nem kezeli megfelelő komolysággal a szexuális erőszak eseteit, és számos intézkedésre váró vádirat elévül a bírósági akták között.

Mint ismert, pár éve az indiai parlament a nemi erőszakot a korábbinál szigorúbban büntető törvényt fogadott el. A jogszabály értelmében az áldozatukat megölő erőszaktevők halálbüntetést is kaphatnak. A törvény válasz arra az országszerte hatalmas felháborodást kiváltott esetre, amikor férfiak egy csoportja egy autóbuszon megerőszakolt egy diáklányt, aki később belehalt sérüléseibe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top