nlc.hu
Aktuális

Lilaakác okozott mérgezést a pilisborosjenői óvodában

Újabb mérgezéses eset a pilisborosjenői óvodában, most lilaakácot ettek a gyerekek

Korábban porcukor okozott mérgezést, most egy növényi termés.
lila akác

Lilaakáccal van befuttatva a pilisborosjenői óvoda terasza az udvaron, annak a terméséből evett néhány szemet 6 ovis szerdán – számolt be az RTL Híradó. Rosszul lettek, hánytak, az óvónők azonnal hívták a Heim Pál kórházat és a mentőket. Három kicsit kellett ellátni, közülük kettőt kórházba kellett vinni, egy kisfiú pedig otthon vészelte át a mérgezést. Másnapra mindannyian jobban lettek.

A polgármester fegyelmi vizsgálatot kezdeményez, mondván “egészségügyi kockázatot jelentő növény került az óvoda udvarára”.

A lilaakác azonban nem szerepel azon a listán, amin a Nemzeti Népegészségügyi Központ a mérgező növényekre figyelmeztet. A karbantartók amúgy már másnap levágták és eltávolították a növényt az óvoda kertjéből, a jövő héten pedig kertész és botanikus nézi át az intézmény kertjét, és minden veszélyesnek ítélt növényt eltávolítanak.

Az RTL Híradónak nyilatkozó Zacher Gábor toxikológus szerint a lilaakácban található viszterin nevű anyag okozhat hányást és gyomorbántalmakat a gyerekeknél.

A pilisborosjenői intézményben egyébként ez már a második mérgezéses eset néhány héten belül. Februárban 5  gyerek reggelijébe került tisztítószer porcukor helyett.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/EPA/Neil Hall 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top