nlc.hu
Aktuális

Tűzeset miatt ablakon kidobott csecsemő

Ablakon dobta ki csecsemőjét a tűzből egy borsodi anya

Váratlanul csaptak fel a lángok az otthonukban.
tűz

Ki kellett dobnia a csecsemőjét az első emeleti ablakon egy édesanyának, csak így tudta megmenteni az életét, miután kigyulladt a házuk a Borsod vármegyei Emődön – számolt be a Tények. A kicsit a szomszéd kapta el, végül pedig a nő is ki tudott mászni, de súlyosan megégett.

“A gázpalack robbant fel, még az volt a jó, hogy nem volt tele” – mesélte megtörten a szerencsétlenül járt nő anyósa. Két helyről riasztották a tűzoltókat a nemrég teljesen felújított házba, ők oltották el a lángokat.

Ebédet akart főzni az anya, fel is tette a lábast a rezsóra, majd elindult vásárolni, akkor hívták, hogy siessen haza, mert ég a ház. Az anyós elmondta, hogy a fia felesége és a gyerekek az első emeleten voltak, amikor felcsaptak a lángok. Az anya ekkor dobta ki az ablakon a csecsemőjét, majd utánaugrott, így menekültek meg. Az anyát és a gyereket is kórházba vitték. Mindketten füstöt lélegezhettek be, a sürgősségire kerültek.

A családnak elsősorban berendezési tárgyakra lenne szüksége, mert szinte mindenük odaveszett a tűzben.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság friss összesítése szerint 2024 első negyedévében 1939 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben 31 ember vesztette az életét, 145-en pedig megsérültek. Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 1414 órára és 3672 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen 20 ezer 844 négyzetméternyi épített terület égett le, 214 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, emiatt 641 embernek kellett átmenetileg elköltöznie. Az 1939 tűzzel érintett épület közül csupán 7-ben volt füstérzékelő. A legtöbb tűz a kéményből indult, ez az összes eset csaknem 21 százaléka. A tüzesetek 16 százalékában a konyhában, 11 százalékában a hálószobában, 6 százalékában pedig a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. Az első negyedév lakástüzeinek 10 százalékában felhalmozott lomok égtek, vagy a kertben égetett szemétről terjedtek át a lángok az épületre. A katasztrófavédelem 92 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, 39 helyen szándékos tűzokozás gyanúja merült fel, 88 épületnél pedig gázpalackok nehezítették az oltást.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top