nlc.hu
Aktuális
Hamarosan elfelejtheted a személyi igazolványt! Jön a digitális állampolgárság, már letölthető a telefonos app

Hamarosan elfelejtheted a személyi igazolványt! Jön a digitális állampolgárság, már letölthető a telefonos app

Szeptembertől már a Digitális Állampolgárság Program alkalmazással is igazolhatjuk magunkat, ha megállít a rendőr.

Május 18-tól, szombattól tölthető le Apple és Android telefonokra a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) applikációja. A program célja, hogy online, mobiltelefonnal is el lehessen intézni minden fontosabb, közigazgatást érintő ügyet, és akár igazolhassuk is magunkat az alkalmazással.

Az applikáció telepítése után a program ellenőrzi, megfelelő-e a telefonunk, majd engedélyezni kell a biometrikus azonosítást, az értesítéseket és a kamera használatát. Ezután el kell menni egy kormányablakba – ezt legkorábban május 21-én tudjuk megtenni –, ahol az ügyintézők ellenőrzik a személyazonosságunkat, és felkerülünk a várólistára – írja a Pénzcentrum.  Ez tulajdonképpen egy előregisztráció, így a felhasználóknak a szeptemberi éles induláskor már csak egy frissítésre lesz szükségük, hogy elsők között kezdhessék el használni a mobilalkalmazást.

A Digitális Állampolgárság Program applikációja

A Digitális Állampolgárság Program applikációja (Fotó: dap.gov.hu)

Amikor aktiválhatod a digitális állampolgárságodat, értesítést kapsz a telefonodra, de lehet, hogy erre várnod kell egy ideig. A tervek szerint 2024 szeptemberétől ezek a szolgáltatások lesznek elérhetők:

  • személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány helyett az alkalmazásban lévő QR-kóddal is igazolhatod magad rendőri ellenőrzésnél;
  • egy helyen megtalálod az összes személyes adatodat, okmányaidat és gépjárműved adatait;
  • az alkalmazással e-mail és jelszó nélkül, QR-kóddal bejelentkezhetsz az azonosítást kérő állami weboldalakra és alkalmazásokba;
  • aláírhatsz hivatalos dokumentumokat digitális aláírással;
  • egy gombnyomással igényelhetsz digitális erkölcsi bizonyítványt.

Digitális Állampolgárság Programban nem kötelező részt venni, és csak olyan adatokat tartalmaz, amelyeket az állami nyilvántartásokban amúgy is szerepelnek rólunk. Lényeges, hogy az alkalmazástól függetlenül a hagyományos okmányokat ugyanúgy meg kell újítani, ha lejárnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top