nlc.hu
Aktuális
Egy új, brutális módszerrel lopják már ki az emberek kezéből a mobilt - videó

Egy új, brutális módszerrel lopják már ki az emberek kezéből a mobilt – videó

Londonban 6 percenként fújnak meg egy telefont, ott már ez a technika dívik.
mobil

Míg nálunk rendszerint azzal a módszerrel lopják a mobilt, hogy a közlekedési eszközökön az ajtózáródás pillanatában kapják ki az utas kezéből a telefont, addig Londonban már elektromos bringát vetnek be ehhez a tolvajok. Ezzel „terrorizálják” a mobilhasználó járókelőket. Egyszerűen csak odahajtanak mellé a járdához, kikapják a kezéből, és máris tovább száguldanak. Képtelenség utolérni az enyveskezűeket.

Annyira elterjedt ez a módszer, hogy a brit lapok már arról cikkeznek, hogy valóságos e-kerékpáros rablóbandák tartják félelemben a londoniakat. Rendszerint fekete ruhába öltözött kerékpárosok az e-bringás tolvajok, símaszkkal az arcukon, így képtelenség személyleírást adni róluk.

A statisztikai adatok pedig ijesztőek: 6 perceként lopnak el egy mobiltelefont a brit fővárosban.

2022-ben csaknem 91 ezer mobilt fújtak meg, naponta átlagosan 248-at, és az ellopott készülékeknek csupán a 2 százaléka került elő.

A rendőrség úgy próbál „lépést tartani” az e-bringás tolvajokkal, hogy felállított egy kerékpáros rendőrcsapatot, amely könnyebben lecsaphat a telefontolvajokra.

Az e-bringás mobilrablók elsősorban a forgalmas (mint például a buszmegállók), a turisták által is frekventált helyszíneket (mint például a londoni Westminster környéke vagy a Soho) célozzák meg. Az áldozatot pedig gyakran hátulról közelítik meg, miközben telefonon beszél vagy éppen üzenetet írt.

A rendőrök a következőket tanácsolják:

  • Ha az utcán használod a mobil, tarts szemmel a környezetedet! Ügyelj a hirtelen felbukkanó kerékpárosra vagy motorosra!
  • Lehetőleg ne sétálás közben csetelj, mert akkor nem veszed észre, mi történik körülötted!
  • Állj minél távolabb a járda szélétől, inkább húzódj közelebb egy épülethez vagy falhoz!
  • Használd a billentyűzárat, hogy a tolvajok ne férhessenek hozzá egyből a telefonon lévő adatokhoz!
  • Telepítsd a lopásgátló alkalmazást!
  • Soha ne szállj szembe a tolvajjal, ne kockáztasd az életedet a mobilodért!

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top