nlc.hu
Aktuális
Szentté avathatnak egy 15 éves kamaszfiút

Szentté avathatnak egy 15 éves kamaszfiút

Carlo Acutis 15 évesen halt meg, leukémiában. Életében katolikus szervezeteknek segített weboldalakat készíteni.

A 2006-ban elhunyt, londoni születésű, de élete java részét Olaszországban töltő, Carlo Acutis lehet az első olyan Y-generációs, akit szentté avathat a katolikus egyház. Ehhez az első lépés, vagyis a fiú boldoggá avatása, már 2020-ban megtörtént azután, hogy az egyház elismerte a fiú nevéhez köthető első csodát: 2013-ban állítólag Carlo a túlvilágról segített meggyógyulni egy hasnyálmirigyrákban szenvedő fiúnak.

Szentté avathatnak egy 15 éves kamaszfiút

Szentté avathatnak egy 15 éves kamaszfiút (Fotó: GettyImages)

Egész életében mélyen vallásos volt

Carlo Acutis 1991. május 3-án született Londonban, jómódú olasz szülők első gyermekeként, akik nem sokkal a fiú születése után úgy döntöttek, visszaköltöznek Olaszországba. Fiuk élete jelentős részét itt töltötte, és bár szüleinek nem sokat jelentett a vallás, Carlót mindezek ellenére egészen kiskorától mély vallásos hit vezette.

Szülei elmondása szerint a fiú rajongott a számítástechnikáért; már gyerekként megtanult programozni, később pedig ezt a tudását a vallásos érdeklődésével is ötvözte, amikor elsősorban katolikus szervezeteknek segített weboldalakat létrehozni. Később Carlo egy saját oldalt is létrehozott, ahol a világ minden eucharisztikus csodáját és a Mária-jelenések listáját is dokumentálta.

A kamaszfiút 15 évesen akut leukémiával diagnosztizálták, és bár a betegségre kapott kezelést, még ugyanebben az évben meghalt. Habár Carlo Monzában halt meg, a testét nem itt, hanem Assisiben helyezték örök nyugalomra.

Szentté avathatnak egy 15 éves kamaszfiút

Szentté avathatnak egy 15 éves kamaszfiút (Fotó: GettyImages)

A második csoda

A római katolikus egyház tanítása szerint Isten az egyedüli, aki csodákat tesz, ám a szentek – akikről úgy tartja a vallás, hogy Istennel vannak a mennyben – közbenjárnak a hozzájuk imádkozó emberekért. A csoda általában egy ember orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulását jelenti – írja cikkében a Telex.

A BBC cikke szerint Acutis ismét egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy szentté avassák, Ferenc pápa ugyanis a közelmúltban egy második, a fiúhoz köthető csodát is csodának ismert el: Carlo ezúttal egy ezúttal egy firenzei egyetemistát gyógyított meg, akinél egy súlyos fejtraumát követően agyvérzés alakult ki. Az elmondások szerint a fiatal nő édesanyja Carlo sírjánál imádkozott gyermekéért, aki nem sokkal később felépült a kritikus állapotából; 10 nappal később pedig az intenzív osztályt is elhagyhatta.

A katolikus egyház legutoljára Mama Antulát, vagyis Maria Antonia de Paz y Figueroát avatta szentté, egy 18. századi apácát, aki ezzel Argentina első női szentjévé vált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top