nlc.hu
Aktuális
Tűzoltó és erdész okozott erdőtüzet

Tűzoltó és erdész gyújtotta fel az erdőt Chilében

A hatalmas chilei erdőtűzben 137-en haltak meg.

Lezárult a nyomozás Chile leghalálosabb erdőtüzének ügyében. A februári tűzvészben 137 ember vesztette életét. Az erdőtüzek két kisebb, egyidejűleg keletkezett tűzből alakultak ki február 2-án Vina del Mar és Valparaiso város közelében. A lángok gyorsan terjedtek a hőség és az erős szél miatt. A hatóságok kezdetektől fogva gyanították, hogy szándékos gyújtogatás történhetett.

tűzoltók munkában

Tűzoltók próbálják megfékezni a hatalmas tüzet Chilében, idén februárban (Fotó: Lucas Aguayo Araos/Anadolu via Getty Images)

Pénteken aztán két helyi férfit vettek őrizetbe, akiket a gyújtogatással gyanúsítanak: egy tűzoltót és az erdészeti hatóságok egyik tisztviselőjét.

Helyi sajtójelentések szerint az őrizetbe vett tűzoltó másfél éve vett részt a chilei – önkéntesekből álló – tűzoltók munkájában. A valparaisói tűzoltóság parancsnoka elmondta: teljesen lesújtotta őket az eset, ilyen eddig soha nem fordult elő.

A nyomozók teljes egészében rekonstruálni tudták, hogy mit követett el a két gyújtogató. Ivan Navarro, a nyomozás vezetője elmondta: az erdészeti hatóságok egyik tisztségviselője volt az, aki a tűz hatékony elindításához szükséges ismeretekkel rendelkezett, ő választotta ki, hogy mikor és hol gyújtsanak tüzet ahhoz, hogy a lángok a lehető legnagyobb pusztítást okozzák.

A tűzgyújtáshoz használt anyagokat megtalálták az egyik őrizetbe vett lakásán. A nyomozók vizsgálják, hogy a két gyanúsítottnak köze lehet-e más, korábbi erdőtüzek előidézéséhez is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top