nlc.hu
Aktuális
2024 nyár várható időjárása

Brutálisan meleg lesz az idei nyár – erre készülhetünk

A mérések kezdete óta a legmelegebb nyár fenyegeti Európát az idén.

Ismét forró nyár vár Európára, a kontinens egész területén extrém időjárási viszonyokra és a hőségrekordok folyamatos megdőlésére lehet számítani – írja a Pénzcentrum. Németországba és Skandináviába

már június elején beköszönt a szokatlan meleg.

Ráadásul úgy, hogy az elmúlt 11 hónapban már eleve rekord hőmérsékleteket mértek, az Atlanti-óceán északi részén pedig legalább 40 éve nem látott szintre melegedett a tenger felszínének hőmérséklete – ami akár a Golf-áramlat leállásához is vezethet.

Brutálisan meleg lesz az idei nyár – erre készülhetünk

Az időjárási modellekből és adatokból kiolvasható tendenciák alapján úgy tűnik, hogy a három nyári hónap átlag feletti hőmérsékletet fog hozni. Európa egyre melegebb nyarai miatt egyértelműen az éghajlatváltozás okolható.

A feljegyzések kezdete óta az elmúlt tíz év volt a legmelegebb,

Európa pedig 1991 óta a globális átlagnál kétszer gyorsabban melegszik. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az EU Kopernikusz klímaügynöksége egyaránt arra figyelmeztet, hogy Európa népének sokkal többet kellene tennie az éghajlatváltozással szemben. Földrészünk harminc legsúlyosabb hőhullámából 23 2000 óta történt, öt az elmúlt három évben. Európa jelenlegi ötéves átlaghőmérséklete már 2,3 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti szinteket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top