nlc.hu
Aktuális
Tovább emelkedhet a kenyér ára

Tovább emelkedhet a kenyér ára

A kisebb pékségek vannak a legnagyobb veszélyben, mert csakis minőségi, magasabb árú termékekkel maradhatnak versenyképesek a szakértők szerint.

Nem lesz könnyű dolga a kisebb pékségeknek, csakis a minőségi termékeken keresztül maradhatnak versenyképesek, véli az Agroinform, mely azt írja, ismét emelkedhet a kenyér ára. Az étkezési búza tavalyi, azonos időszakhoz képest 5%-kal magasabb ára elérte a 72,9 ezer forintot tonnánként. Az oroszországi alacsonyabb termésvárakozások pedig a világpiaci árak emelkedését váltották ki, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

Az elmúlt hónapokban a fehér kenyér ára 871 és 877 forint között mozgott kilónként és emelkedést mutatott a félbarna kenyér ára is. Az infláció áprilisban 3,7%-os volt, az élelmiszerek ára pedig 1%-kal nőtt, de a búzaár májusi emelkedése további árnyomást okozhat.

A Pékszövetség szerint a piacot azok a nagy sütőipari vállalatok uralják, akik az állami támogatásokkal végrehajtott fejlesztésekkel túltermelnek és dominálnak a kiskereskedelemben, ezek a nagyvállalatok pedig kiszoríthatják a kisebb pékségeket, akik csak a magasabb árú, minőségi termékekkel tudnak majd versenyképesek maradni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top