nlc.hu
Aktuális
Hajléktalanok ezreit telepítették ki Párizsból az olimpia előtt

Hajléktalanok ezreit telepítették ki Párizsból az olimpia előtt

Kiakadtak a civil szervezetek.

Aktivisták szerint több ezer hajléktalan embert távolítottak el Párizsból és környékéről az olimpiai játékok előtti „takarítási” művelet részeként. Mint a 444 írja, az elköltöztetett személyek között vannak menedékkérők, illetve családok és gyerekek. A 90 egyesületet képviselő Le Revers de la Médaille kollektíva szerint a rendőrség a szexmunkásokkal és a kábítószerfüggőkkel szemben is keményen fellépett, eltávolítva őket a megszokott hálózataiktól, ahol létfontosságú egészségügyi ellátásban és támogatásban részesülhettek volna.

hajléktalanok Párizsban

Hajléktalanok sátrai a Szajna partján – Fotó: Samuel Aranda/Getty Images

Állítják, tavaly április óta fokozódtak a kitelepítések, egyre nagyobb ütemben számolták fel a sátortáborokat a városban és környékén, az elmúlt 13 hónapban több mint 12 545 embert költöztettek el.

Paul Alauzy, a Médecins du Monde egészségügyi megfigyelésért felelős koordinátora azzal vádolja a hatóságokat, hogy „társadalmi tisztogatást” folytatnak a város legveszélyeztetettebb lakossága ellen, hogy Párizs „a lehető leghízelgőbb fényben tűnjön fel” az olimpia előtt. Elmondása szerint a hajléktalanokat buszokkal szállították el a tavaly létrehozott ideiglenes regionális központokba.

Amúgy a párizsi olimpiára érkező sportolókat „szexmentes” ágyak várják. A kartonpapírból gyártott ágykeretek és a matracok 100 százalékban újrahasznosító anyagokból készültek, keskenyek, és nem bírnak el két embert. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top