Soha nem volt még ilyen meleg tavaszunk

F.C. | 2024. Június 05.
Megdöbbentő mérési adatokról számoltak be a meteorológusok.

Az idei tavasz volt a legmelegebb a mérések kezdete, 1901 óta: az évszak középhőmérséklete országos átlagban 2,3 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti évek átlagát – tette közzé a HungaroMet Zrt. A legnagyobb mértékben március végén és április első felében haladta meg a hőmérséklet a sokéves átlagot. 

Az évszak középhőmérséklete országosan 13,4 fok, ami a legmagasabb érték a 20. század kezdete óta. A 2024. tavaszi középhőmérséklet országos átlagban 0,14 fokkal haladta meg az eddigi legmelegebb, 1934-es tavasz hőmérsékletét.

A március 3,7 fokkal, az április 1,8 fokkal, míg a május 1,4 fokkal haladta meg az 1991–2020-as átlagot.

A március a legenyhébb március lett 1901 óta.

A tavasz középhőmérséklete az ország legnagyobb részén, síkvidéken 13 és 14 fok között alakult, de a Dél-Alföldön többfelé a 14 fokot is meghaladta. 10 fok alatti értékek csak az Északi-középhegyég magasabb hegyein fordultak elő.

Ami az idei tavasz rekordhőmérsékletét illeti, a legmagasabb nappali hőmérsékletet (31,4 fokot) április 15-én, Kiszomboron mérték.

A meleg tavasz abban is megmutatkozott, hogy a fagyos napok száma – amikor a napi minimumhőmérséklet 0 fok vagy az alatti – országos átlagban csupán 4 volt, miközben az átlag 15 nap. A nyári napok száma – amikor a napi maximumhőmérséklet 25 fok vagy afölötti – viszont a szokásosnak közel a duplája (!) volt, 21 napot mértek, miközben az átlag 11 nap. 

Ami amúgy az idei nyarat illeti, az előrejelzések szerint brutálisan meleg lesz. A mérések kezdete óta a legmelegebb nyár fenyegeti Európát az idén. Az időjárási modellekből és adatokból kiolvasható tendenciák alapján úgy tűnik, hogy a 3 nyári hónap átlag feletti hőmérsékletet fog hozni. A kontinens egész területén extrém időjárási viszonyokra és a hőségrekordok folyamatos megdőlésére lehet számítani. Európa egyre melegebb nyarai miatt egyértelműen az éghajlatváltozás okolható.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version